Munzur Dağları’ndan, vadisinden, esen Bahar rüzgârları, MUNZUR’UN renklerini,10 Adımlık çarşıya taşımış.
   DERSİM’İN farklılığının sergilendiği çarşıda, DERSİM’İN, bütün renklerini görürsünüz.
   O renklerin salgıladığı kokular sizi, içmeden sarhoş eder.
  Kendinizi MUNZUR’UN eteklerinde, bir başka yerde bulunmayan endemik türlerin içinde görürsünüz.
  İşsiz güçsüz, yoksulların çarşıdır orası.
  MUNZUR Coğrafyasında, elleriyle topladığı, gulikleri, ışkınları, KUNKOR mantarlarını, o çarşıda, birinci elden pazarlayarak, geçimini sağlamaya çalışırlar.
   Pazarlanan endemik türler, birer mucizeli doğal ilaçlardır adeta.
  Işkının, kanseri önlemede önemli bir bitki olduğunu sağlık uzmanları, araştırmacıları söylemektedirler.
  KUNKOR Mantarı, GULİKTE, sağlık için yan etkisi olmayan birer ilaçtır.
  Her sabah iş yerime giderken, o çarşıdan geçerek giderim. MUNZUR’UN kokusunu içime çekerim. Gözlerimle o, başka bir yerde bulunmayan sadece DERSİM Coğrafyasında bulunan renkleri, türleri, okşayarak giderim. Akşam eve giderken de,10 adımlık çarşıyı adımlarım. Dağdan, ovaya iner gibi hissederim kendimi.
   10 adımlık küçük bir çarşıdır. Ama ünü çok büyüktür. Büyük alışveriş merkezlerinden de ünlüdür. Ünü, yurt içinde ünlendiği gibi yurt dışına da taşmış. Ünlenmiştir. Dünyanın dört bir yanına yayılmış DERSİMLİLER, bulundukları ülkelerden sipariş verirler.10 adımlık çarşıya.
   FRANSA’DAN arayan dostum. “Aman aman size uğrayacak arkadaşımla bana ışkın gönder. Al buzdolabında sakla ne zaman gelirse gönder” diyordu.
  Elazığlı MUHAMMET Bey de, Elazığ’da satılanlarla yetinmez. Beni arar. 10 Adımlık çarşıdan alıp göndermemi ister.
   Köylünün yetiştireceği organik sebzelerin fideleri, (halkın dilinde sadırlar)10 Adımlık çarşıda, görücüye çıkarak, sergilenerek, köylü üreticiye, ulaştırılır.
  10 adımlık çarşı, liseyi okuduğum yıllarda, şehirde var olan sadece iki otelle, yine ünlü ŞAKİRAĞA fırının arasında, bugünkü konumu olmayan İSTİKLAL Caddesi gibi ünlü bir mekândı. Yanı başındaki, üç katlı SAKİRAĞA Oteli şehrin HİLTONUYDU. Orada kalanlara hep gıpta ederdik.
   10 adımlık çarşı bu günde ünü yurt dışına taşmış. Ünlü bir mekândır.
  Orası,10 ADIMLIK ÇARŞI, DERSİM’İN, zenginliklerinin, renklerinin, sergilendiği ünlü bir mekândır.
  +    +  +
  TARIM İNSAN KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ
    Tarım İl Müdürlüğünün düzenlediği ulusal düzeyde, derece almış, TARIM İNSAN konulu fotoğraf sergisi, halka açık YER ALTI ÇARŞISININ üstünde sergilenmişti.
   Serginin açılışına Valilik düzeyinde Vali Yardımcısı, Sanayi Ticaret Odası Başkanı, Ziraat Odası Başkanı, Tarım İl Müdürü, Tarım il Müdürlüğü şube Müdürleri ve mühendisleri, çeşitli kurumlardan davetliler, halktan davetliler, meraklılar, katılmıştı.
    Fotoğraflar, ülke genelinde, düzenlenen Tarım ve insan konulu yarışmalarda dereceye girmiş, seçilmiş ünlü fotoğraflardı. Bazıları, ünlü ressamların fırçalarından çıkmış tablolar, gibiydi.
    Sergiyi izledikçe, kendimi farklı alanlarda, yerlerde, özlemini duyduğum ortamlarda hissettim. Geçmiş yaşamdan âdete karelerdi. Doğanın, doğayı zenginleştiren değerleri paylaşmanın güzelliğiydi.
   Sergiyi, fotoğrafları, izleyen Sayın, Vali Yardımcımız, “İyi ki köyde doğmuşum. Köylü çocuğuyum. Bu benim değerlerimde önemli bir yer tutmaktadır” diyordu, Sayı Valim, Yaşamı zenginleştiren, güzelleştiren değerlerin önemine dikkat çekiyordu.
    Kurum olarak başarılı projelere, çalışmalara imza atan, köye, köylüye, önemli hizmetlerde bulunan, köylüye büyük destek sağlayan, güzel tarım projeleri ile tarımsal üretimin artmasında payı olan Tarım İl Müdürlüğü, ülke düzeyindeki tarımsal gelişmeleri, fotoğraf kareleri ile DERSİM Halkı ile buluşturmuştu.
  Tarım İl Müdürlüğünün düzenlediği, TOHUMLAR KADIN ELİYLE CANLANIR. Projesi de yenilikçi, başarılı çalışmaları, içeren, geleceğe yönelik güzel örnek bir proje olmalıdır.
   Kadın emeği ile üretilecek, süs bitkileri, çiçek ile köylünün, sebze üretiminde, ihtiyacı olan sebze fidesini, sağlayacak proje, çalışan, üreten, kadınlara, ekonomik getiri, kazanç, sağlayacağı gibi, köylü üreticiye de, kaliteli, sağlıklı, sebze üretiminde, ihtiyacı olan sebze fidesini sağlayacaktır.
   Günümüz yaşamında, özellikle şehir yaşamında önemli bir yer tutan süs bitkileri, çiçek, bizim çiçekçilerimize, hep dış illerden gelmektedir. Bu proje ile proje kapsamında eğitim alan kadınlarımız, artık çiçekçide satılacak çiçekleri kendileri üretecekler. Satıp kazanacaklardır. Evinin önündeki küçük bahçesinde, evinin geniş balkonunda, kendisi çiçeği, üretecek. Çiçekçilere, satacaktır. Bu, ilimiz ekonomisine katkı sağlayacak, yeni bir ilk olacaktır.
   Bu güzel projeyi, hayata geçirenleri, projeyi gerçekleştiren, eğitimini, başarı ile tamamlayan kursiyer kadınlara, sertifikalarını veren, Sayın Valimiz, kravatsız, ceketsiz, kıyafetiyle, tarladakilerle, uyumlu, paylaşımcı, güzel bir kare oluşturmuştu.
   Köylüyü, teşvik edici, destekleyici, daha güzel projeleri gelecekte hayata geçireceklerine inandığım, başta Tarım İl Müdürümüz, olmak üzere bu güzel projelerde, payı olan herkesi, kutluyorum.
   Bu projelerin, gerçekleşmesinde, desteği payı olan Sayın Valimize de teşekkür ediyoruz.