YEDİDEN YETMİŞE, Yabancı dil öğrenimi veren İNGİLİZCE KÜLTÜR  KURS Evini ziyaret ettik.

   Evimin yanı başında açılmış, afişlerle donatılmış kurs yerini her geçişte sürekli merak ederdim. Giderek bütünleşen, küçülen, büyük ölçüde kaynaşan günümüz dünyasında, önemli bir ihtiyaç halini alan yabancı dil öğrenimi, nerdeyse zorunlu bir eğitim oldu.

   Geçmişte liseyi okuduğumuz yıllarda, yabancı dil, zorunlu olmasına rağmen önem verilen matematik, fen bilgisi, gibi öncelikli bir ders değildi. Günümüz dünyasında yabancı dil, yalnızca eğitim öğretimde değil, yaşamın her alanında Yediden Yetmişe herkesin duyduğu bir ihtiyaç oldu.tunceli-ingilizce-kursu.jpg

    İNGİLİZCE KÜLTÜR Kursunu açan, arkadaşlar, çalışmalarını tanıtmak için basın mensupları ile bir araya geldiler. Çok merak ettiğim, İNGİLİZCE KÜLTÜR kurs yerini, gezmiş, görmüş olduk. Kurs yerini açan tanıdığımız iki eğitimci arkadaş misafirlerini karşıladılar. Munzur’a, şehre güzellik katan, lunaparklı dolgu parkına bakan manzaralı salonda, İngilizce eğitimini veren öğretmenlerle, NİJERYALI MUHAMMET hocayla tanıştık. İkram edilen çaylarımızı yudumlarken, eğitimci arkadaşlar, bize çalışmalarını anlattılar. Sorularımızı cevaplandırdılar.

    İkisi yabancı,7 öğretmenle, İngilizce eğitimi veren kurs yerinde 110 öğrenci İngilizce yabancı dil eğitimi görmekteymiş. İlköğretim birinci, ikinci sınıftan, başlayan İngilizce eğitimi, 70 yaşa kadar isteyen herkese verilebilmekteymiş.

    İlgimizi çeken 70 Yaşı, sorduğumuzda,  “Öğrencilerimiz arasında her yaştan her meslekten, doktor, akademisyen öğrencilerimiz vardır” dediler.

    MARKA BİRLİKLERİ, Kurumuna bağlı, denetimi altında, millî Eğitim Bakanlığı onaylı, faaliyet gösteren İNGİLİZCE KÜLTÜR Kursunda, kurs, eğitim sonrası verilen sertifika, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerliliği olan saygın bir belge. Bu belgeyle Avrupa’da, yabancı ülkelerde yabancı dil öğrenimi almak isteyenlere gerekli kolaylık sağlanabilmekteymiş.

    Yaş guruplarına, seviyelerine göre eğitim, kurs verilen sınıfları gezdik. En kalabalık sınıf 10 kişilikti. 4 ve 6 kişiden oluşan sınıflar da vardı. Küçük bir salon İngilizce filmlerin izlenmesi için düzenlenmişti. Bir sınıfta asılı, bir zamanlar, öğretmenliğimde hafta içi, hemen her gün buluştuğum, çıkan tozlarını yuttuğum yazı tahtasını seyrettim. Elimde tebeşirle geçmişe, eski günlere gittim. Tebeşirle yazılı İngilizceyi merak etmiştim. Hoca, “Neler istediğini yazıyor” dedi.

     1960 Askeri darbesi sonrası, illere, İngilizce, öğretmek için Amerikalı, İngiliz öğretmenler, gönderilmişti. Halk Eğitim Müdürlüklerinin açtığı kurslara, ben de katılmıştım. Türkçe bilmeyen öğretmenlerle, İngilizce bilmeyen öğrencilerin iletişimleri, unutulmayacak ünlü bir tiyatro oyunu gibiydi.

   İNGİLİZCE KÜLTÜR Kurs yeri, İngilizcenin dışında başka yabancı diller içinde kurs, açabileceklerini söylüyorlardı.  “müracaat oldu mu? Olduysa hangi diller için başvuru yapıldı” sorumuza,  “En çok RUSÇA, İkinci sırada da ALMANCA için başvuruların yapıldığını söylediler. İlginçti. İkinci vatanımız sayılan Almanca dilinden çok, RUSÇAYI öğrenmek isteyenler çoğunluktaymış.

   İNGİLİCE KÜLTÜR Kurs yeri, önemli bir eğitim kurumu görevini yapmaktadır. Bu günün dünyasında önemli bir ihtiyaç olan,  bütün dünyanın kullandığı İngilizceyi öğrenmek, öncelikle çocuklarımız için önceliklidir. Gereklidir.

   TUNCELİ İNGİLİZCE KURS yerinin, bu eğitimi en iyi şekilde verebileceğini gördük.