“Mal canın yongasıdır” derler. Doğru bir atasözüdür. Çağlar değişse bile atasözleri gerçekliğini kolay, kolay yitirmiyor.
   İnsan, yaşamı için gerekli olan ihtiyaçlarını, giderlerini, sahip olduğu malı dediğimiz parası, pulu, serveti ile karşılar. Mal mülk, para, insan yaşamını bir yonga, gibi sarar. Korur, yaşatır.
   Malı, yani parası pulu geliri olmayanlar, kendilerini sarıp koruyan yongaları olmadığından yaşamlarını zorluklarla sürdürürler. Hatta sürdüremezler de. Tıpkı, yongası olmayan, yongası soyulan, soyulmuş bir ağacın, kuruması gibi.
   Mal canın yongası ise, DOĞADA, BÜTÜN YAŞAMIN, BÜTÜN CANLILARIN YONGASIDIR. Onsuz YAŞAM OLAMAZ. Onsuz yaşam sürdürülemez.
  Onun için akıllı, zeki, dünyaya, şekil veren İNSANOĞLU, yaşamı için, yaşamak için, doğayı korumalıdır.
   Geçmiş yıllarda doğanın önemi, insan yaşamında, önemli bir yer tutmuyordu. Doğayı tahrip eden, bugünkü şehirleşme, bugünkü, teknoloji, bu günkü kadar taşıtlar, otomobiller, uçaklar, gemiler, cep telefonları, fabrikalar, seralar, katliamcı avcılar, yoktu. İnsanlar, doğa ile adeta iç içelerdi. Onun eksikliğini, tehlike içinde olduğunu hissetmiyorlardı.
    Yıllardır. DERSİM DOĞASINI, barındırdığı canlıları, türleri, korumak için gösterdiğim çabayı yakından bilen bir arkadaşım geldi. “Haberin olsun. Eskisi kadar olmasa da hala sizin ifadenizle, doğa zenginliğimizi, talan etmek isteyenler, vardır. Haberin olsun” dedi.
   Araştırdım. Balık avı, yumurtlama döneminde yasaklandığı halde, Munzur Çayında, Pülümür Çayında, balıkların yumurtlamak için gittikleri derelerde,  hala katliam boyutlarında avlandıkları bilgisini aldım.
    Doğayı korumakla görevli Doğa, Koruma Ve Milli Parklar Şube Müdürü Haydar Beyi aradım. İl dışında seminerdeydi. “Uzakta da olsam, arkadaşları arayacağım, denetlemelerini, Munzur Vadisinde aralıksız sürdürmelerini isteyeceğim” dedi.
  Doğayı korumakla görevli kurumlar, doğa alanlarını bölüşmüşler. Munzur Vadisinden Milli Parklar, sorumlu olurken, Pülümür Vadisi ve derelerinden Orman müdürlüğü, baraj ve göllerden Tarım İl Müdürlüğü sorumluluk üstlenmiş.
  Orman Müdürü Özcan Beyi aradım. Aynı duyarlılığı oda gösterdi. Ekiplerin Pülümür Vadisinde kontrollerini aralıksız sürdürmelerini sağlayacağını ifade etti.
   Baraj ve göllerden sorumlu Tarım İl Müdürü, Orhan Beyi aradım. Oda aynı duyarlılıkla görevli elemanlarının sürekli kontrollerini sürdürmeleri için seferber edeceklerini ifade ettiler.
     Doğanın korunmasından sorumlu kurumlar, doğayı korumak için imkânları dâhilinde gerekeni yapmaktadırlar. Güvenlik güçleri de kontrollerinde doğa hırsızlarına izin vermemelidirler. Her gün Ovacık vadisine gidip gelen balık avcısıdır. Oradan getirdikleri kırmızı benek alabalıkları çarşıda kilosu 80 liradan pazarlamaktadırlar. Yumurtlama döneminde bu bir katliamdır. Buna izin verilmemelidir.
   Vatandaş ta duyarlı olmalı, bunu yapanları uyarılmalıdır. Hatta doğanın yaşamımızdaki önemi anlatmalıdır.
   Yılbaşlarında, dağ keçilerini katledip yılbaşı sofralarında meze yapmak isteyenlere nasıl engel olmak istiyorsak, yumurtlama döneminde balıklarında avlanmasına aynı şekilde engel olmalıyız. İzin vermemeliyiz.