Halk Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği kurslarda kurs eğitimi gören kursiyerlerin, ürettikleri ürünleri, Halk Eğitim Müdürlüğünün bahçesinde sergiledikleri sergi, onların başarılarını sergileyen, görülmeye değer bir sergiydi.

  Halk Eğitim Müdürlüğünün bahçesi sanki bir çiçek bahçesiydi. Renkli giysileri içindeki bayan kursiyerler, sergiledikleri el emeği renk, renk ürünler, bahçeyi çiçek bahçesine çevirmişti.

     Bahçenin her köşesinde kurulu stantların üstü kursiyerlerin el emeği ürünlerle, kaplıydı. Hemen hepsi tekrar, tekrar görülecek kadar güzellerdi. Kıldan yapılmış resim tabloları, usta bir ressamın fırçasından çıkmış tablolardan farksızdı.

    Öğretmenlik diploması olup ta hala atanamayan bir bayan öğretmenin, uzun bir standa sergilediği, standı boydan boya dolduran takı çeşitleri bir bahçede yeni filizlenmiş çiçekler gibiydi. Hepsi seyredilmeye değer el emeği ürünlerdi. Hele boyun atkısı için takılarla süslenmiş olanı çok güzeldi. Dikkat çekeniydi.

   Bahçenin her köşesinde sergilenen ürünler, başlarındaki kursiyerlerin el emeğiydi. Şimdilerde çokça aranan ORGANİK ÜRÜNLERDİ.

   Engellilerin köşesi ayrı bir güzellikteydi elleriyle yaptıkları eserleri sayılacak ürünlerin başında “Bakın bizlerde yapabil yormuşuz. Bunlar da bizim yaptıklarımız” dercesine mutlu bir görüntü sergiliyorlardı.

     Sergiyi, eşi, Milli Eğitim Müdürü, kurum müdürleriyle, davetlilerle, birlikte gezen Sayın Vali Yardımcımız, Hasan Valim, stantları tek, tek gezerek, sergilenen ürünleri inceledi. Tanıştığı, hatırlarını sorduğu kursiyerlerden bilgi aldı. Kendilerini başarılarından dolayı kutladı.

     Bayanlı erkekli saz ekibi, bahçede yaşanan sevinci çaldıkları parçalarla dile getiren, paylaşan müzik topluluğuydu.

    Eskiden Eğitim Araçları, olarak hizmet veren binanın duvarlarına asılı afişte Panellerle güneşten, elektrik elde edilmesini, doğal gaz iç tesisat döşeme kurslarını işaret ediyordu. Doğalgaz iç tesisat döşeme kurslarının önemine dikkat çeken Sayın Defterdar Bey, “gelecekte şehirde bütün konutlara doğal gaz geleceğinden, iç tesisat döşeneceğinden bu işi bilen insanlara çok büyük ihtiyaç duyulacaktır. Onun için doğal gaz iç tesisat kursu oldukça önemlidir” diyordu.

    Müdürlük bünyesinde düzenlenmiş 20 adet kurs, bütün meslekleri içerecek boyutta eğitim vermekte kursiyer yetiştirmektedir.

   Çocuk gelişimi ve eğitimi, Bilişim Teknolojisi, Müzik Ve gösteri Sanatları, Büro yönetim Ve sekreterlik, El Sanatları ve teknolojisi, Giyim Üretim TEKNOLOJİSİ, Güzellik Ve Saç bakımı, Okuma Yazma Eğitimi, Kişisel Gelişim Ve Eğitim, Yaşlı Ve hasta Hizmetleri, Aile ve Tüketici Bilimleri, Makine Teknolojisi Spor, Yabancı Diller, Öğretmenlik Ve Öğretim, Pazarlama Ve Perakende, Bahçecilik, Sağlık, Konaklama Ve Seyahat Hizmetleri Sıva Üstü, Saç, Pano, Güneş Enerjisi Çatı, gibi hemen, hemen, bütün hizmet, meslek dallarını kapsayan kurslar, toplumun öncelikli sorunu olan, işsizlik, istihdam sorununun çözümünde büyük payı olacaktır.

    Kursiyerlerin, kurslarda kullandıkları bütün malzemeler, Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır. Ürettikleri, yaptıkları ürünler, karşılıksız bedelsiz kendilerine verilmektedir.

   Kursu bitiren kursiyerler, Müdürlüğün verdiği kapı gibi resmi bir belge ile sertifikalı meslek sahibi olmaktadırlar.

    Gönüllülük esasına dayanan, ağırlıklı olarak bayanların katıldığı kurslara katılım oldukça yüksekmiş. Yaklaşık iki ay süren kurslar, dönüşümlü olarak tekrarlanmakta, yılda 3 dört, defa aynı daldan kurslar düzenlenmekteymiş.

    Tunceli Halk Eğitim Müdürlüğü, fabrikası olmayan Tunceli’de bir fabrika gibi görev yapmaktadır. Genç birikimli, hizmete içten gönüllü, müdürünün, payı bu başarıda oldukça büyüktür.

    Kendilerini kutluyorum. Başarılar diliyorum.

   +      +     +

    İHTİYAÇLARI OLAN ELEKTRİĞİ KENDİLERİ ÜRETMİŞLER.

   Geçen yıl olduğu gibi bu yılda müdürlüğün bahçesinde düzenledikleri, sergiyle, şenlikle, şölenle, büyük alkış alan HAKL EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ, ihtiyaçları olan elektrik enerjisini kendileri üretmişler.

   Halk Eğitim Müdürlüğü ihtiyaçları olan elektriği kendileri üretiyorlarmış bilgisi gelince, Halk EĞİTİM Müdürünü aradım. Yanıma birkaç arkadaşı alıp gittim. Bizi Müdürlüğün kapısında karşılayan Sayın Halk Eğitim Müdürü, BARIŞ CAN Bey, açık güneşli bir günde, bizi bahçede ağırladı. İkram edilen narçiçeği bitki çayı, nefisti.

   Benim lise öğrencisi olduğum, sonrası Yıllarda, ilin en görkemli yapısı, gökdeleni, bugün Halk Eğitim Müdürlüğü olduğu KÜTÜPHANEYDİ. Kütüphane ünlü olduğu kadar, kütüphane Müdürü de bir o kadar ünlüydü. Giyimi kuşamı, kaliteli güneş gözlükleriyle rahmetli MUSA BEY, ilin tanınan ileri geleniydi. O geçmişin ünlü kütüphanenin bahçesinde oturup, geçmişi konuştuk. Andık. Halk Eğitim Müdürlüğünün buraya şimdiki yerine eski kütüphaneye taşınmasının iyi olduğunu, taşınmadan önce, o ünlü binanın, madde bağımlısı çocukların sığınma yeri olduğunu, harabe haline getirildiğini konuştuk

   Sorularımız üzerine Sayın Müdür, Halk Eğitim Kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirdi. Açtıkları, başarılı bir şekilde sürdürdükleri kurslar hakkında bilgi verdi. Onlarca meslek edinme kursları, açmışlar. Kurslara katılımı sağlamak için iletişim kanalları ile kamuoyuna duyurmuşlar. Çoğunlukla bayanların, ev hanımlarının, işsiz meslek edinmek isteyen genç kızların katıldığı Kurslara katılım büyük olmuş.

   Kendi ihtiyaçları olan elektriği nasıl ürettiklerini öncelikle görmek istediğimizdi. Merakımızı gidermek isteyen Müdürle, üretim alanına, gittik. Ortada beklediğimiz bir üretim kompleks, tesisi yoktu. Çatıya, yan yana dizili paneller vardı. Sayın Müdür, “işte üretim fabrikamız bu” dedi. Şaşkındık. Gülümseyerek bizi binanın içine aldı. Çatıda dizili panellerin, güneşten aldığı enerjiyi elektriği, nasıl kullanılır hale getiren tesisle buluşturdu. Bir kez daha şaşkındık. Duvara asılı güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye dönüştüren inverter, kontrol paneli bir pano, altında da elde edilen elektriği depolayan bir akü. Hepsi bu kadarmış. Elde edilen elektrik, binaya çekilmiş ana elektrik hattına bağlanarak işlem tamamlanıyormuş.

    Bu üç küçük birimlerle ihtiyacı olan elektriği üretiyorlarmış. Fazlasını da güneşin olmadığı günlere mevsimlere, depoluyorlarmış. Saklıyorlarmış.

   Bu ünlü örnek tesisin kaça mal olduğunu soruyoruz. Sayın Müdür, yine gülümseyerek, “6 Bin liraya mal oldu” diyordu.

   Halk Eğitim Müdürlüğünün gerçekleştirdiği bu örnek girişim, yapım, herkese,  bütün kurumlara, konutlara örnek olmalıdır. Bütün bir yıl güneşi, güneşli günleri bol olan ilimizde hemen herkes bu konuda bilgi sahibi olmak için Halk Eğitim Müdürlüğünün kapısını çalmalıdır.

   Fikri TAŞ