LGS sınavları, her yıl olduğu gibi bu yılda, milyonlarca öğrencinin, ailenin, büyük bir yarışı, sınavı oldu.
  Bu büyük sınava, yoksul ailelerin çocukları, istedikleri gibi hazırlanamadıklarından kendileri gibi, aileleri de bir beklenti içinde olmadılar. Büyük bir heyecan yaşamadılar.
  Heyecanın büyüğünü, paralı özel kurs, gören, eğitim alan, özel okullarda eğitim gören, çocuklar, zengin, paralı, şehirli, orta ölçekli geliri olan, aileleri, yaşadı.
  Bu sınav, eğitimde eşitliğin kesinlikle olmadığını, gösteren bir örnektir. Düzenlemedir. Ülke çapında verilen eğitimin, tamamen zengin sınıfın çocukları için düzenlendiğini, onlara, zengin çocuklarına, bütün kapıların açılması için verildiği, halkın deyimi ile gün gibi ortadadır.
   Fakir ailelerin çocukları panda mi sürecinde bırakın özel eğitimi, devletin genel olarak verdiği eğitimi bile alamadılar. Eğitimden eşit payını alamayan, fakir ailelerin çocukları, okulların kapalı olduğu süreçte, hiç eğitim alamadılar. Cep telefonları tabletleri, internetleri yoktu. Uzaktan eğitimi alamadılar. İnterneti olan yerlerden topluca almaya çalıştıkları eğitimi de yeterince alamadılar. Seyrettiler.
    Zengin ailelerin çocukları, her türlü teknolojiye sahip, uzaktan eğitimi, istenilen düzeyde alırken, ayrıca özel paralı olarak düzenlenen kurslara katıldılar. Evlerinde, ünlü hocalardan sürekli özel dersler aldılar. Ailenin bütün olanaklarını seferber ederek yarışa hazırlandılar.
   Bu yarışta milyonlarca fakir aile çocukları, hiçbir beklentileri olmadan, heyecanlanmadan sınavlara girdiler. Aileleri de bir beklenti içinde olmadıklarından, onlarda heyecanlanmadılar. Zengin aileler gibi sınavın yapıldığı okulların kapılarında çocuklarını beklemediler.
    Sınavda yüksek puan alan zengin, olanakları olan aile çocukları, devlet tarafından özel eğitimci öğretmenlerle, modern eğitim tesisleri ile donatılmış okullarda, eğitim alıp üniversiteye, hazırlık basamağı olan liseyi, okumaya hak kazanırken,
    Donanımlı, özel okullarda, okumaya hak kazanamayan, dar gelirli, yoksul aile çocukları, devletin, özel donanımlı olmayan,  mesleğe, yeni atılmış öğretmenlerin eğitim verdiği okullarda okuyacaklardır.
   Donanımlı liseleri bitirenler, ülkenin sayılı, ünlü üniversitelerinin ünlü bölümlerini kazanırken, yine eşit olmayan, koşullarda düzenlenen üniversite sınavlarını kazanamayan. Dar gelirli yoksul aile çocukları, kaderlerine terk edilirler.
    Yoksul aile çocukları kadar, belki de zeki olmayan, insani değerlerle donanımlı olmayan zengin aile çocukları, ünlü üniversiteleri bitirip diplomaları ile ülkeyi yönetirler. Vali olurlar. Kaymakam olurlar. Mühendis, doktor olurlar. Önemli mevkilerde ülkeyi yönetirler.
    Eski yıllarda, zamanımızda bu farklılıklar hemen hemen yok gibiydi. Zengin, yoksul çocuklarının yarıştığı sınavlar, okullar yoktu. İsteyen ikamet ettiği mahalde istediği okulda okuyabilirdi. Onun sonucunda da fakirin çocuğu da, yüksek tahsil yapıp diplomalı, vali kaymakam, mühendis, doktor, olurdu.
    Ünlü üniversitelerin diploması olmayan dar gelirli aile çocukları da işsiz kapı, kapı dolanıp iş ararlar. Çifti, çöpçü, hamal, inşaat işçisi olurlar.
   Zenginlerin paraları olduğundan vatan görevi olan askerliği para vererek yapmazlar. Yoksul ailelerin çocuklarının paraları olmadığından askerliği yaparlar. Vatan savunmasında şehit düşerler. Bütün vatan şehitleri fakir aile çocuklarından olurken, zengin, ünlü ailelerin çocuklarından bir teki bile şehit olmaz. Çünkü askere gitmezler. Sadece vatan Sakarya nutukları atarlar.
   Uygar ülkelerde, okullar, sınıflandırılıp seçime sunulmaz. Herkes bulunduğu yerde, donanımlı devletin okullarında eşit koşullarda eğitim görürler. Devletin her vatandaşı eşit eğitim görür. İmtiyazlı eğitime izin verilmediği gibi ihtiyaçta duyulmaz. Çünkü bütün okulları eşit düzeyde donanımlı okullardır. Farklı özel bir okul yoktur. Farklılık sadece bilimsel eğitim yapan üniversitelerde vardır.
   Yapılan LGS sınavı, eşit koşullarda yapılan bir sınav değil, yoksul aile çocukları ile özel eğitim almış, hazırlanmış zengin, olanaklı aile çocuklarının, yarıştığı eşit olmayan haksızca yapılan bir sınavdır.
     Zengin, imkânları olan, hazırlanmış aile çocuklarının, kendi aralarında yarıştığı bir sınavdır. Seçimdir.
    Yoksul, aile çocukları bu yarışta, bu sınavda yoklar.