Evden çıkmış, gazete yerime gidiyordum. DERSİM MÜZESİ yapılmak istenilen, bir zamanlar kirlilik abidesi gibi duran kışla binasının yanından geçiyordum. Çevredeki emniyet görevlileri dikkatimi çekmişti. “Hayırdır” diye sordum. “Sayın Valimiz kışla binasında incelemelerde bulunuyor” dediler.
   Döndüm ben de onlara katıldım. Sayın Valimiz, her zamanki sıcak güler yüzü ile karşıladı. Sayın Valimizle, birlikte, Vali yardımcısı, Belediye Başkan yardımcısı, yapımı yüklenmiş müteahhit, ZEYDANLI Bey, yanında, tanımadığım kalabalık bir heyet vardı.
   Kültür Müdürüne sordum. “hepsi bu konuda uzman, yetkili, Bakanlıktan, çeşitli illerden gelmiş uzman kişiler” dedi. İçlerinden uzun boylu, olanının büyük bir bürokrat olduğu, konuşmalarından, önerilerinden, belliydi. Sordum, Kültür Bakanlığı, Tabiat Varlıkları, Genel Müdürlüğünde Daire Başkanı imiş. Kullanılabilen salonların, yerlerin çokluğunun önemli olduğunu istemesi, onarıma, verdikleri önemin bir ifadesiydi.
   Onarımın başlandığı ilk günlerde, Sayın Valimizin, yaptığı incelemeye, biz basın mensupları da katılmıştık. Yüklenici firma çalışmalara çok hızlı başlamıştı. Yüklenici firmanın, bu işi vaktinden önce tamamlayacağından hemen hepimiz, hem fikir olmuştuk.
   Sayın Valimizin, sık, sık, incelemelerde bulunduğu müze onarım çalışmalarının, bu kadar hızlı, beklenenden çok fazla gerçekleşmesi, beni şaşırttığı gibi çok sevindirmişti. Onarımın, büyük bölümü, hemen hemen yapılmış gibiydi, En çok işin olduğu en üst katta, çatı katındaki çalışmalar, görülmeye değerdi. Kocaman büyük salonlar, yeni topluma yeni dünyaya yakışır büyüklükteki mekânlar, göz kamaştıracaktı.
   Sayın Valimiz bir müddet önce bir etkinlikte, müze onarımı için gönderilen ödeneğin bittiğini söylemişti. Yüklenici firmanın şantiye şefi FERİDUN Beye, sordum. “Size gönderilen paranın bittiği söyleniyor. Çalışmalarınıza ara vermediğiniz gibi, çalışmalarınız büyük bir hızla sürmektedir” dedim. “Doğru” dedi. “Gönderilen paradan fazlasını cebimizden harcadık. Ara vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Harcamalarımızı, cebimizden karşılamaya devam ediyoruz” dedi.
   Projeyi, yerinde inceleyerek, değerlendirmelerde bulunacak, teknik heyetteki görevlilerin, kimler olduğunu sorduğum Kültür Müdürümüz, açıkladı. Heyette çok ünlü, uzman, kişiler varmış.
  ZEYNEP KIZILTAN,(DERSİM kökenli, bir hanımefendi.)İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürü, dalında uzman bir yetkili. O da DERSİM Müzesinin yapımında bir DERSİMLİ olarak payının olmasını istemiş.
   Prof. Mustafa KÜÇÜKAŞÇI, tarih profesörü, kurulacak müzede tarih konusunda bilgisine başvurulacak bir bilim adamı.
  Şükrü ASLAN, sosyolog.(DERSİMLİ), kurulacak, bu büyük komplekste onun da katkısı olsun istemiş.
  ZEHRA Hoca da, müze konusunda uzman bir yetkili, o da bu büyük eserde katkısı, olsun istemiş. Gelmiş.
  Araştırmacı, CİHANGİR Bey, Osmanlı dönemi DERSİM Coğrafyasını araştırmak için gelmiş.
   Ayrıca Bakanlıktan gelmiş teknik elamanlar.
   Dalında uzman bu kişiler, ŞAROĞLU Otelde düzenlenen bir toplantı ile, müzenin, en yararlı en kapsayıcı bir yapı olması için bilgilerini, önerilerini, ortaya koyarak onarımı, inşası süren müzenin modern bir yapı olarak şekillenmesini belirleyeceklerdi.
   İnceleme sonucu, Kültür Müdürlüğünün, SAROĞLU Otelde misafirlerine verdiği, Sayın Valimizin de katıldığı yemekte, DERSİM’İN sorunlarını, konuşmaya devam ettik. Sayın Valimizden, şehrin ortasında, müzenin, kapladığı alan kadar, yer kaplayan, askeri gazinonun, şehir dışına taşınması önerimize, ısrarla savunduğu barış sürecinin, gerçekleşmesi halinde bu sorunun da çözüleceğini, ifade ettiler. Uzun yıllardır. Şehrin ortasında konuşlanmış, şehir halkını, uyutmayan, korkutan, askeri helikopterlerin, şehrin dışına taşındıkları, haberi, beklenen, sevindirici bir haber oldu.
   Yine Sayın Valimizden, kendilerinin, talebi üzerine, Dersim’e, bir kültür heyetinin, geldiğini, heyetin, DERSİM Halkının, kültür seviyesini, çeşitliliğini, beklentilerini, gözlemleyerek rapor düzenleyeceklerini, düzenleyecekleri raporların, DERSİM’İN, kalkınmasında, göz önünde bulundurulacağını, ön bilgiler, kolaylıklar, sağlayacağı, bilgisini aldık.
   Çıkışta, gazeteci arkadaşlarıma, “heyetten haberiniz var mı? İzliyor musunuz” diye sorduğumda, haberimiz yok” dediler. Valilik tarafından düzenlenen, haber değeri olan önemli etkinliklerde, basın mensuplarının, haberdar edilmediğini, düzenlenen RAFTİNG etkinliğini, örnek göstererek, Sayın Valimize, sitem ettiler.
  Uzun yıllardı, şehrin en nadide yerinde bir çöplük gibi duran kışla binasının, yeni projesi ile şehre, renk katması, ilgi odağı olması, DERSİM Halkını, çok sevindirecektir.
   Sayın Valimizin, müze çalışmalarını, yerinde görmek için, sık, sık, incelemelerde bulunması, bu eserin bir an önce gerçekleşmesini, istemesidir. Kendilerine, teşekkür ettim.
   Onarımı üstlenmiş, Yüklenici ZEYDANLI Firması, DERSİM Halkının takdirini kazanan, örnek çalışmalarını, kimseyi rahatsız etmeden, şehri, kirletmeden, büyük bir özenle sürdürmektedirler. Kendileri, her türlü övgüyü hak etmişlerdir. Sahibi CAHİT ZEYDANLI Beyi, işin başındaki FERİDUN Beyi, şirket çalışanlarını, tebrik ediyorum.
    İyi ki ihale sizde kalmış.

   Yaklaşık birkaç ay önce onarımına başlanan
  1938 yılında DERSİMDE sürdürülen askeri hareket için yapılmış olan, sonraları,bir mütahidin isteği üzerine tarihi eser statüsü verilen, bir kirlilik abidesi gibi duran KIŞLA Binasının, DERSİM MÜZESİ yapım çalışmaları beklenenden hızlı bir şekilde sürmektedir.