Bayramlık bayramlarda günün önemine giyilen, özel günlere özgü giysidir. Daha çok çocuklar, bayramlık elbiseler giymeyi isterler. O gün süslü bayramlık elbiselerini giyerek bayram kutlamalarına katılırlar.    Dini bayramlarda çocuklar, bayramlık renkli elbiseleriyle büyüklerin ellerini öpüp şeker, çikolata, bayram harçlığı beklerler.
  Ülkesi emperyalist güçler ve onların destekçileri tarafından yıkılan yakılan, param parça edilen, başka bir ülkeye sığınmak zorunda kalan Suriyeli çocuk, bayramlık bulamadığından bayramda, kız kardeşinin etekli elbiselerini giymiş.
   Emperyalist güçler, dünyanın efendileri, onların ülkelerinde bayram yapmalarına izin vermediler. Kendilerinin, çocuklarının, refah içinde yaşamaları için Suriyeli, Libyalı çocukların, yaşam haklarını, özgürlüklerini, geleceklerini, bayramlıklarını ellerinden adılar.
   ARYA, Koşarak geldi. Boynuma atıldı. Heyecanla,"Büyük baba, anneme bayramlık küpe aldım" dedi. Şaşkındım. Annesinin küçük kızına bayramlık alması gerekirken, küçük kız, annesine bayramlık almanın sevincini yaşıyordu. "Annen sana bayramlık almalıydı. Sen niye aldın" dedim. Adeta övünerek, "Bayramda, onu çok sevdiğim için aldım. Büyükbaba" dedi.
   Belki de bu bir ilkti. Küçük kız, annesine bayramlık almıştı.
   Dini bayramların bir başka güzelliği, insanlar arasındaki yakınlığı, dostlukları, saygıyı, sevgiyi pekiştirmesi, korumasıdır. Yaşanmış kırgınlıkları gidermesidir. Doksanlı çatışmalı yıllarda DERSİM'DE hâkimlik yapan, şimdilerde İstanbul’da görevli hâkim dostumun, 25 yıl sonrası bayramda araması, bayramın güzelliğine güzel bir örnekti.
   İlimizde devlet yetkilileri ile bayram kutlaması, son birkaç yıldır halktan uzak, halktan katılımsız kutlanmaktadır. Daha önceleri, birkaç yıl öncesi, ildeki devlet büyükleri, temsilcileri, bayramı şehir merkezinde, sivil bir mekânda, halkın sivil toplum örgütlerinin yoğun katılımı ile kutlarlardı. Bu katılım, bir arada kutlama, bayrama anlamında renk katardı. Kutlamalarda, yapılan sohbetlerde, ilin ülkenin, sorunları da sıcak samimi bir ortamda konuşulurdu. Bu paylaşımlar, halkla devleti temsil edenler arasında, yakınlaşma, ufakta olsa dostluklara, güvene yol açardı.
   Dini bayramların kutlanmasında güvenlik sorunu belirleyici olmamalıdır. Her zamanki gibi güvenlik görevlileri yine gerekli tedbirleri alacaklardır. Böyle mübarek bir günde bu tedbirleri üst boyutlara çıkarmaya, devlet yetkililerini, halktan uzak tutmaya gerek olmamalıdır.
   DERSİM Halkının çoğunluğu, inancı gereği Ramazan orucunu tutmaz. Ama tutanlara, bütün inançlara, bütün renklere, saygı duyar değer verir.  DERSİMLİ olmayıp ta Dersim'de yaşayanlar, bunun tanıklarıdır. Dersim Halkı, halkın deyimi ile kendilerine bir adım gelenlere iki adım giderek değer verir. Saygı duyar.
   Cumhuriyetin kazanımlarını simgeleyen, pekiştiren, resmi bayramlar, giderek kutlanmazken, Dini bayramlar daha büyük bir coşku ile kutlanmaktadır.
   Sevgisine doyamadığımızı, sonsuza dek yattığı mekânında ziyaret ederek bayramını kutladık. DENİZ’İ, merak etmemesini, emin ellerde, iyi olduğunu söyledik. Yanı başında yatan Büyük babası ile büyük babaannesinin de bayramını kutladık. Ellerinden öptüğümüzü söyledik. Yanlarında yatan torunlarını, daha çok sevmelerini istedik.
  Adını, tadın simgesinden alan şeker bayramı, çocukların heyecanla beklediği bayramdır. Guruplar halinde evlerin kapılarını çalıp ev halkının bayramını kutlayan çocuklar, tutulan şeker, çikolata, bayram harçlıkları ile bayramı bayram gibi yaşarlar.
   Ne demiş. Şair: "Bütün çocuklar, şeker yiyebilseler" Şeker bayramının kutlandığı SURİYE'DE DE LİBYA'DA DA çocuklar şeker yiyebilselerdi. Bayramı kutlayabilselerdi.
   Bayramların, günümüzde öncelikle öne çıkan barışa, kardeşliğe, dostluklara, birlik ve beraberliğe vesile olması,  hepimizin ortak dileğidir.
  Bayramınız kutlu olsun.