DERSİMLİ İş Kadınları Derneği Başkanı Fidan Hanımın düzenlediği BÖLGESEL KALKINMA YEREL DİNAMİKLER TUNCELİ MODELİ 2023 SENARYOLARI tanıtım toplantısı ŞAROĞLU Otelinde yapıldı.

 

   Toplantıya ilden il dışından iş adamları, Vali Bey, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü, kurum Müdürleri, Üniversiteden akademisyenler Katılmıştı. Salon katılımcılarla dolmuştu.

 

  Dersimin, kalkınmasını öngören toplantıya ilgi büyüktü. İlgi, FİDAN Hanımı mutlu etmişti. Katılımcılara, Tunceli için bir şeyler yapmak isteyen iş adamlarına,  teşekkür ederek yaptığı konuşmada, sanayisinin olmadığı, sosyal, kültürel inanç farklılığı olan Doğa kenti Dersimin, kalkınması için hedef koyduklarını, bunun gerçekleşmesi için çalıştıklarını, yatırım yapmak içinde güvenli kaygısız bir ortamın olmasının önemli olduğunu, bunun içinde barış sürecinin sürmesi gerektiğini ifade ederek, “bunun içinde tarafların, ciddiyetle bu sorunu çözmeye çalışmaları, önemlidir” dedi.

 

  Ekolojik bir kasaba kadar küçük olan kentimiz, bakir doğası, inanç mekânları ile ilgi odağı olan bir kenttir. Kentimizin kalkınması için yereldeki, bütün kurumlarımız iş birliği yaparak bunu başaracaktır” diyerek katılımcılara bir kez daha teşekkür etti.

 

  Katılımcılardan Elazığlı İş adamı ALPER PEKTAŞ, yaptığı konuşmada, Bölgesel kalkınmada farklılıkların giderilmesi için yerelde işbirliğinin önemini vurgulayarak, “biz bunu gerçekleştirmek için çaba sarf etmekteyiz” diyerek, “Tunceli’nin kalkınması için bölgesel iş birliğini önemli buluyoruz. Bunun için buradayız. Üstümüze düşeni yapacağız” diyordu.

 

  Belediye Başkanı MEHMET ALİ BUL, katılımcılara, Tunceli dışından gelip katılan iş adamlarına, teşekkür ederek yaptığı konuşmasında,

 

  Tunceli’de işsizliğin, yoksulluğun, büyük boyutlarda olduğunu, bunun giderilmesi için yerelde bütün kurumların bu sorunun çözümü, giderilmesi için çalışmalar yapmasını isteyerek, barış ortamın sürdürülmesinin önemli olduğunu, ancak barış ortamında bunların yapılabileceğini, barışın olmadığı yerde, bunun zor olacağını söyledi.

 

  Sivilleşmenin önemini vurgulayarak 81 ilin valilerine çağrıda bulunan başkan.

 

Cumhuriyet tarihindeki katliamların, peş peşe yapılan askeri darbelerin, ülkeye, demokrasiye, özgürlüklere, yaptığı kötülükleri anlattı.

 

  Barajların, kale kolların, yapımlarının barış sürecini tehlikeye soktuğunu, içte ve dışta sürdürülen bu politikalarla, ülkede birliğin, bütünlüğün, kardeşliğin gerçekleşmesinin mümkün olamayacağını, bu politikalardan vaz geçilmesi gerektiğini ifade etti.

 

   Tunceli’nin kalkınması için çaba sarf eden, hizmet üretmeye çalışan Sayın Valimizin başka bir ile erken yapılan tayinine üzüldüklerini ifade ederek. Hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

 

  Toplantının ağır katılımcılarından TÜRKFONFED Başkanı, SÜLEYMAN ONATÇA, Tunceli yerine DERSİM adı ile yaptığı konuşmada, Dersimin bakir yeşil doğasının büyük bir değer olduğunu, organik tarım çevre, inanç, doğa değerleriyle, turizmi çeken, ilgi odağı olan bir kent olduğunu, bu güzel kentin kalkınması için barış sürecinin çözümün belirleyici olacağını, çözümden yana olmanın, destek olmanın görev olduğunu ifade ederek, İldeki bütün kurumların iş birliği yapmaları ,barış sürecini   desteklemeleri, çözümü, kolaylaştıracak, başarıyı getirecektir” diyerek her türlü desteği sağlayacaklarını ifade etti.

 

   Dersimin iyiliğine olan her organizasyonu destekleyen, katılan, Sayın Valimiz de, yaptığı konuşmada, Son yıllarda değişen kanunlarla, yerel yönetimlere, büyük yetkiler verildiğini, yerel yönetim kuruluşlarının, özel idare, belediye, sivil toplum örgütlerinin, bir araya gelerek ortak çalışmaları, ilin sorunlarının çözümünü kolaylaştıracağını, ifade ederek, suyu, doğayı, kutsal kabul eden inanç değerlerine sahip bir kentin, Dersimin, huzur ortamının sağlanması ile turizme, kültürel etkinliklere açık ilgi çeken bir kent olacaktır dedi.

 

  Fırat havzasının iki önemli kaynağının, akarsuyunun, doğduğu Dersimde, benzeri olmayan doğa zenginliğinin korunması için her çevrede, her alanda, gerekli çalışmaların, hassasiyetlerin sürdürülmesi gerekliliğini ifade eden Sayın Vali, Dersim halkının, barajlarla ilgili hassasiyetlerini paylaştığını, bu güzel doğanın, zenginliğinin korunması gerektiğini ifade ederek, toplantıyı düzenleyenlere, katılımcılara teşekkür etti.

 

   Toplantı, amacına uygun düzenlenmiş güzel, ciddi yapıcı, beklentisi olan, yerel kurumları, Dersimi sahiplenen, ilgi duyan, destek olmak isteyen iş adamlarını, bir araya getiren anlamlı, bir toplantıydı.

 

   Umarız hazırlanacak Dersim konulu senaryoların çekimlerine kısa sürede başlanır.

 

  Fikri TAŞ