ismet Kemal Karadayı, 29 Temmuz 2004’te İstanbul’da geçirdiği kalp krizi sonucu Hakka yürüdü. Karadayı, ezilen halkların haklarını irdeleyen; onların sorunlarına çözüm getirmek için sürekli araştıran, düşünen, okuyan bir değerimiz olarak çağdaş ve özgür toplum arayışını değişik türdeki 30’a yakın eserinde yansıtmıştır. Vefatından iki ay öncesinde Bilgelikler Denedim (2006) ve Çakıllamalar-Taşlama Şiirler (İsmet Kemal-Hatice Cemal 2006) adlı iki kitabı yayımlanmıştı.

İsmet Kemal Karadayı, 5 Haziran 1927’de Dersim Pülümür Cumhuriyet Mahallesi’nde doğdu. “Dersim, Bahtiyar Aşiretindendir. (Rutan), Pülümür’ün Süleyman Uşağı ve Beyca Köyleri’nde yerleşiktirler.” Süleyman Sabri Bey’le Rahime Hanım’ın sekiz çocuğunun baştan ikincisiydi. Annesi Rahime Hanım’ın babası tapucu, dedesi kaymakamdı. Rahime Hanım, Çerkez annesinin tek kızıydı. Sorgu Hakimi Şevki Efendi (Karadayı) İsmet Kemal Karadayı’nın amcası, Komiser Abbas Necati dedesiydi. Abbas Necati, “Atatürk’ün devrim çağrısına” Erzurum Kongresi delegesi olarak katılmıştı.

İsmet Kemal Karadayı, Erzincan Ortaokulu (1944), Erzurum Lisesi (1947) ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1951) mezunuydu. Alaçam, Osmancık, Kızılcahamam, Niğde, Bilecek, Kocaeli, Gaziosmanpaşa, Üsküdür (Başsavcı), Kadıköy ve Konya’da Cumhuriyet savcısı olarak çalıştı. İstanbul’da avukatlık (1982-2-1994) yaptı. 1969’da Türk Hukuk Kurumu’nca “Yılın Hukukçusu” seçildi. 1969 TÖS (Türkiye Öğretmenler Sendikası) boykotuna katılan öğretmenler hakkında valiliğin şikayeti üzerine verdiği “takibata yer olmadığı” kararı, tüm yurtta geniş yankılar uyandırdı. Bu kararıyla gerçek bir hukuk adamı olduğunu gösterdi.

Karadayı’nın ilk yazısı “Faydalı İnsan” başlığını taşır. Yazı, 10 Temmuz 1947’de Yeni Erzincan Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Diğer ürünleri çeşitli dergilerde ve gazetelerde yer almış, kitaplarına alınmıştır.

1981’de İstanbul Barosu’nun açtığı yarışmada “Atatürk İlkeleri ve Hukuk Devrimi” başlıklı çalışmacsıyla birincilik ödülünü aldı. Kendisine; İsveç-4 Esot Üniversitesi CUlture Hause 1992 Literarıy Articles ödülü, İzmir Belediyesi 1993 Kadın Şiirleri Yarışması Mansiyonu, Edebiyatçılar Derneği 1999 Altın Madalya ve Onur Ödülü, TYS Onuncu Yıl Hizmet Plaketi, BEKSAV Sanat Yılı Teşekkür Plaketi, 50. Sanat Yılı Anma Plaketi (1997), Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Onursal Başkan Plaketi gibi onur ödülleri verildi.

TDK, İHD, PEN (kurucu) Özgür Der (kurucu) İşçi Partisi (kurucu) Edebiyatçılar Derneği; Dil Derneği, Cumhuriyet Kulübü, Tunceli Eğitim Sağlık Vakfı, Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği (kurucu ve iki dönem başkanlık), Çağdaş Hukukçular Derneği, BESAM (kurucu) ve TAYAD üyesiydi.

İsmet Kemal Karadayı, adalete ve emeğe olduğu gibi şiire de uzun zamanını ayırmış bir bilge kişilikti. Edebiyatta kendisine özgü yer aralayan deneme, şiir, öykü, anı, söyleşi anlatı, gezi türlerinde kalıcı yapıtlar ortaya koyan bir değerimizdi. Hukukun, adaletin, eşitliğin gerçeklerini; doğru iş, doğru çaba, doğru bellek, iyi söz, iyi davranış çerçevesinde yaşamın düşünsel boyutlarda sağladığı anlayışla değerlendirmişti.

O bilinçli, gerçek bir aydındı. O, hukukçu vicdanıyla ve ürettiği yapıtlarıyla son yüzyılın aydınlık direnişinin tarihinde yer aldı. Yaşamı boyunca insan olarak kararlı bir tutum takındı. Yaşadığı dönemde Dersimlerin de haklarına sahip çıkmaya çalıştı. Barıştan, hoşgörüden yana bilge bir kişiliğe sahipti. Siyasal ve toplumsal hedefleri, şiddete dayanmayan bir yapı taşıyordu. Baskıcı, sert önlemlere karşı hukuk mücadelesinde kararlılık gösterdi. Geniş bir çevrenin sevgi ve bağlılığını kazandı. Siyasal arenada geçmişi temiz, aydınlık olan adam gibi adamdı. Yurt ve dünya sorunlarına sağlıklı yorum getirebilen, dünya kardeşliğine inanan; ilerici, çağdaş, laik, sosyal, antiemperyalist ve tam bağımsızlıkçıydı. Çağdaş düşünceye açık, sözüne güvenilir, erdemli bir insandı. O yaşamı boyunca halkını bilinçlendirdi. Halkının çektiği acıları, döktüğü gözyaşlarını yüreğinde taşıdı. Sorunlara karşı duyarlı oldu. Yaşadığını belli eden, korkusu olmayan bir kişiydi. O halkın ortak yaşamını paylaşan, ezilen sömürülen ve baskı altında olan insanların yanında yer aldı. Onlar gibi düşündü onların sorunlarını yüreğinde, beyninde taşıdı. O doğru bildiğini söyleyendi; köktendincilere ve bugün yaşadığımız alaca karan8lık tehlikeyi yıllar önce görerek yöneticilerin uyguladığı politikalara, özgürlük düşmanlarına ve bağnazlığa hep karşı çıktı. Aydın duruşuyla çoğu kimsenin yapamadığını uyguladı, söyleyemediğini yazdı. Hukuk alanında da haklının yanında yer aldı. Siyasal iktidarın savcısı olarak değil anayasa düzenine yakışır bir devrimci savcı olarak faaliyette bulundu. Bu nedenle de “Yılın Hukukçusu” seçildi. O hümanist yaklaşımıyla, inceliğiyle edebiyat alanındaki örgütlenmelerde de etkinliklere katılımdaki duyarlılığıyla yazın dünyasına örnek oldu.

İsmet Kemal Karadayı Dersim’in yetiştirdiği yüz aklarımızdan biridir. Dostum İsmet Kemal Karadayı’yı 16. ölüm yıldönümünde bir kere daha saygıyla anıyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun…