Başlangıç tarihi hakkında pek bilgimizin olmadığı fakat en azından sekiz, on nesildir atalarımızdan bize, biz Alevi toplumu içinde yaşatıldığına inandığımız ve bildiğimiz Hıdır İlyas kutsama geleneğinin bizim Tunceli (Dersim) Alevi toplumunun yad ettiği günler içinde bulunuyoruz. 
Bu mübarek günlerin bütün insanlık alemine hayırlar getirmesini ve milletimizi, memleketimizi musibetlerden, belalardan korumasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Hak, Muhammed, Ali yardımcımız, gözcümüz, bekçimiz olsun.
Kıymetli okurlar, değerli canlar,
Hıdır İlyas yani Bozatlı Hızır’ı anma, yad etme gününün adıdır. Hızır Aleyhisselam da benim senin gibi ete ve kemiğe bürünen bir kul olarak dünyaya geldi. Yedi, içti, gezdi. Fakat hikmetinden sual olmayan yüce yaradan Cenabı Allah ona kendi ilminden bir kuvvet, bir hidayet bir güç verdi.
Beni Adem de o günden beri onun o olağanüstü meziyetlerinden dolayı onu anıyor, niyazda bulunuyor, oruçlarla, lokmalarla, ibadetlerle bunu kutluyor. Değerli kardeşlerim, ibadet, inanmak, manevi bir rabıtadır. Bunun mekanı kalptir, gönüldür. İletişim dili de ağızdan çıkan avazdır.
Eğer gönül bir yere inanarak bağlanmışsa ve dil de avaz da inanarak onu yad ediyorsa hiç şüphe yok ki yüce mevlam dilekleri kabul eder.
Bizim Tunceli (Dersim) yöresi bu anma, yad etme günlerini bir aya yaymıştır. Yani dört, beş haftaya. Bunu da şöyle yerine getirirler. Bir haftanın Salı, Çarşamba, Perşembe günlerinde oruç tutuluyor. Genelde Çarşamba günleri mezarlar ziyaret edilir. Kuran okutulur. Ziyaret ve çeşmelere gidilerek mumlar yakılır, lokmalar dağıtılır. 
Perşembe günü ikindiye doğru kurbanlar kesilir. Akşamları mümkün mertebe bir cem evine yani “bir erin, pirin evine, ocağına” gidilerek cem ibadeti yapılır. 
Tertemiz bir inançla Cuma günleri kurban eti veya kavut denilen bir yemek pişirilerek evlere dağıtılır. Herkes evleri ziyaret eder. Küskünler barıştırılır ve merasim sona erer.
Tekrar diliyorum Cenabı Allah, Bozatlı Hızır kimseyi darda, zorda bırakmasın, herkesin Hıdırı, Hızır İlyası’ı kutlu olsun. Halla Halla.