Dersim Belediyesi tarafından, Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında, 18 hektarlık alana, ağaçların kesilip yerine yapılması planlanan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine karşın köylülerin uzun süredir mücadelesi devam ediyor. Köylülerin geçtiğimiz günlerde ki  çağrısı üzerine  halk toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, CHP Tunceli İl Örgütü, EMEP Dersim İl Örgütü, Munzur Çevre Derneği, Esnaf Sanatkarlar Odası ve çok sayıda vatandaş katıldı. Köylüler tarafından merkez ve ilçe bediye başkanları toplantıya davet edilmesine rağmen katılmadı.

‘ŞEHİR MERKEZİNE ÇOK YAKIN’

CHP Tunceli İl Başkanı Hıdır Mercan, yapılması planlanan tesisin şehir merkezine yakınlığına vurgu yaparak “Şehir merkezine kuş bakışı 2 buçuk kilometre uzakta olan bu tesisin ileride yaratacağı tehlikeleri siyasi nedenlerle göremedik, suskun kaldık. Suskun kalma konusunda zamanında gösterilemeyen tepki gerekçe olarak gösterildi oysa bölgedeki muhtarlarımızın anlatımlarına göre bu proje ilk olarak yer bakımından gerçekleştirileceği alana zamanında tepki verilmiş” dedi.

‘KÖYLÜLERİN MÜCADELESİNİN YANINDA OLACAĞIZ’

İlk defa köylülerin kendi yaşam alanlarına sahip çıktığını belirten Munzur Çevre Derneği yöneticisi Özkan Arslan, “Halkımızın kimseye ihtiyaç duymadan kendi coğrafyasına ve kendi yaşam alanına sahip çıkması herkesi mutlu etmiştir. Bu konuda da Dersim halkı olarak Sütlüce halkına teşekkür etmek istiyoruz. Bir çok mücadele alanlarında daha önce devrimcilerin, yurtseverlerin, çevreciler tarafından bu tarz mücadele başlatılıyordu ilk defa bölgede yaşayan köylüler kendi yaşam alanlarına sahip çıktı. Bizlerde bu durumda köylülerin yanında yer almak zorundayız. Köylülerin bu mücadelesinin karşısında durmak gibi bir durumda olamaz. Bizlerde bu katı atık tesisinin yapılmasını isteriz ama köylülerin de dediği gibi seçilen yerin değiştirilmesi lazım. Belki bundan önce değiştirilebilirdi bundan sonra da belki değiştirilebilir. Dersim’in her tarafı karakollarla, madenlerle, barajlarla, askeri operasyonlarla çıkan orman yangınlarıyla kuşatma altında. Bu kuşatmayı yarmanın bir yeri de köylülerin bulunduğu alanda coğrafyasına sahip çıkmasıyla bu mücadele Dersim’e ve ülkenin geneline yayarak kazanılabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

‘PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEK HALKA KARŞI DUYARSIZLIKTIR’

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Bellice, projeyi hayata geçirmenin halka karşı duyarsızlık olduğunu belirterek “ Bu sürece sonradan katıldım. Bu projenin başında ciddi hataların yapıldığının farkındayım. Halkımızın kararına rağmen belediyenin inatla bu projeyi uygulama isteğinin doğru olmadığını düşünüyorum. Belediye başkanı olsaydım ortak akılla hareket ederdik. Ancak ne yazık ki bu belediye bunu yapamadı. Bu projeyi inatla gerçekleştirmeye çalışmaktalardır. Belediye başkanın ya da bu projeyi savunanların bölgesinde yapılıyor olsaydı eminim karşı dururlardı. Ortak akılla hareket etseydik bu durumu çözerdik. Halka rağmen hiçbir şeyin yapılmaması gerekirken belediye almış olduğu kararla inatla bu projeyi gerçekleştirmesi halka karşı duyarsızlıktır. Belediyenin herkesin ortak fikrini alması gerekirdi” şeklinde konuştu.

‘KÖYLÜLERİMİZİN MÜCADELESİNDE PARTİ OLARAK YANLARINDA DURACAĞIMIZI BİR KEZ DAHA BELİRTMEK İSTİYORUM’

EMEP Partisi İl Başkanı Ergin Tekin, köylülerin mücadelesinin yanında parti olarak duracağını belirterek şu şekilde konuştu:

“Parti olarak sizde tutumumuzu biliyorsunuz. Bununla ilgili bir açıklama yaptık. Sizin de kabul ettiğiniz gibi önemli bir proje. Her şehirde çöp talanına karşı bu tür tesislerin olması gerektiğine dair kararlara sizlerde sahipsiniz. Mesele sizin de bahsettiğiniz gibi kendi yaşam alanlarınızda olmasına dair daha iyi tartışılıp bir sonuca varılması noktasında başlayan tartışmalardı ve daha devam ediyor. Biz EMEP partisi olarak, öncesi bir yana asıl yapılması gereken ne kadar kusursuz bir projede başka bir projede olsa asıl şey oradaki halkın rızası alınmadan bunun yapılmasının anlamsız olduğunu söyledik. Bu tutumuzu da hala devam ettiriyoruz. Böyle de olması gerekiyor. Tartışmalar yaşandı. Buna dair köylülerimizin mücadelesinde parti olarak yanlarında duracağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum.”

‘YER YANLIŞTIR VE PROJENİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR’

Projenin doğru olduğunu ancak seçilen yerin yanlış olduğunu ifade eden CHP bir önceki dönem İl Başkanı ve CHP Tunceli milletvekili aday adayı Ali Mustafa Çelik, “Büyük bir mücadele verdiniz fakat bunun karşısında üzüldüğüm bir durum var. Sizin verdiğiniz bu samimi mücadeleyi yaşam alanlarınızı koruma müsaadesidir. Bu sorundur ve bu sorun sadece sizin değil ilin, ülkenin sorunudur. Doğadaki yaban hayvanlarının, bölgede hayvancılık yapan ve bir çok alanı ilgilendiren bir mücadeledir. Sizin bu mücadelenize bazı çevrecilerin, siyasi partilerin, demokrasiyi savunan değerli arkadaşlarımızın ve kurumlarının sahip çıkmamasını büyük bir üzüntüyle izliyorum. Burada bir samimiyet sorunu olduğunu düşünüyorum. CHP İl Başkanı olduğumda ne yazık ki kendi belediye başkanlarımla bu konuyu tam olarak aynı noktada yürütemedim. Açıkça söylüyorum topal ördeğe döndüm. Bir yandan il başkanı örgütün başı olarak bir takım çalışmaların yapılmasında bu çerçevede yapılması gereken çalışmalarda bir örgüt anlayışı içerisinde hareket etmek için karar aldık. Sonrasında bu konu genel merkezimize iletildi. Ben ister istemez bu konuda adeta topal ördeğe döndüm. Genel başkanımızın fikirleri alındı, çalışmalar yapıldı. O durumun üzerine benim bir şeyleri söylemem doğru olmazdı. Genel başkanımızın da fikrini biliyorum, ‘doğru olan neyse onu yapın’ düşüncesini iletti. Doğru olan şu proje doğrudur, yeri yanlıştır. Yer yanlışsa projenin iptal edilmesi gerekiyor” dedi.

“TALEPLERİMİZ DİKKATE ALINMADI”

Köylülerin hukuksal mücadelesini yürüten avukat Özgür Ulaş Kaplan, toplantıya projenin muhatabı olan belediyelerin davet edilmemelerine katılmamasını eleştirdi. Kaplan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“ “Belediyelerin her platformda her konuda halkla bir arada oluruz, halkın düşüncelerini önemseriz gibi söylemlerde bulunuyorlar. Defalarca dile getirdik bu konuyu uzman kişiler gelsin ve halkla birlikte konuşalım dedik ancak taleplerimiz dikkate alınmadı. Ortada bir çevre ve doğa sorunu var sadece köylülerin sorunu değil. Bu tesis yapıldığı zaman sadece oradaki bölgedeki köyleri etkilemeyecek. Sorunu net olarak tespit etmemiz lazım. Sağlık sorunu var ortada. Gaz yakma ünitelerinin kanser etkisi yaratma etkisi olacak. Yapılırsa eğer bir sürü insan birkaç yıl sonra keşke yapılmasaydı diyecek. İçme sularımızın kirleneceğine dair raporlar var. Kokudan doğrudan etkilenilecek. Bunun somut örnekleri ve raporları var. Bu soruna bütün Dersim'in duyarlılık göstermesi gerekiyor. Belediye ve belediyeler yine toplantıya davet edilmelerine rağmen gelmediler. Yine halk muhatap alınmıyor. Halkla görüşüyoruz, halkla diyalog halindeyiz diyorlar ancak muhatap alınmıyoruz. Bu mesele birlikte tartışılsın dememize rağmen dikkate alınmadı. Buradan somut bazı taleplerde bulunmak istiyoruz; DERKAB oluşturuldu, bu meclis projesi yürüten bir meclis. CHP'li belediyeler çoğunlukta. Basit bir önerge şeklinde verilmemeli. Bu geçti. Bu oyalama olur, zaman kaybıdır. Kendilerini aklamaya yönelik girişimlerdir. Biz artık halkın taleplerini dikkate alacağız dediler. Bizde "Bu projenin buradan yapılmaması için CHP'li belediyeleri, "Bu proje burada yapılmamalıdır" diyecek bir karar alması gerekir. Sorun bu şekilde çözülebilir. DERKAP bu kararı almalıdır. Dersim belediye meclisi yine toplanabilir. Belediye kanunun ilgili maddesi gereğince "Biz belediye başkanı DERKAP’tan çekilmelidir" diyecek bir karar almalıyız. Soyut açıklamalarla bir yol alamayız. Bu talepler karşılanmazsa doğayı savunmaya devam edeceğiz. Yarın iş makineleri geldiğince önünde duracağız. “