Okulların açıklamasıyla birlikte günlük vaka artışlarının yaşandığının belirtildiği açıklamada, “İlçelerimizden en ücra köylere kadar yoğun bir şekilde vaka tespiti yapılmaktadır. Bu artışın nedenleri arasında, halkımızın da kurallara uymadan fiziki mesafesiz sosyal yaşamına devam etmesi, piknik, ev ziyaretleri gibi faktörlerin olması da bulaşın yayılmasına neden olmuştur. İlimizde yaşlı nüfusun yoğun olduğu göz önünde bulundurularak kalabalık ortamlardan uzak durulması, zorunlu haller dışında hane dışındaki kişilerle temas edilmemesi ve ev ziyaretlerinden kaçınmaları önerilmektedir” denildi.

-HER BİREYİN SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMESİ ZORUNLULUKTUR

Her bireyin sorumluluklarını yerine getirmesi, gelinen noktada kaçınılmaz bir zorunluluk arz etmektedir denilen SES açıklamasında, “Covid-19 ile mücadele için, il pandemi kurulu bu konuda önleyici önlemler almalıdır. Çevre illerden ilimize yapılan gezi turlarına sınırlama getirilmeli, açılması düşünülen Munzur Üniversitesi’nin eğitim süreci online olarak devam etmelidir” ifadelerine yer verildi.

-50’YE YAKIN SAĞLIK EMEKÇİSİ VİRÜSE YAKALANDI

Pandemi sürecinde ilimizde 50’ye yakın sağlık emekçisinin Covid-19’a yakalandığının kaydedildiği açıklamada şunlar dile getirildi: “Ülke genelinde 140 sağlık emekçisi hayatını kaybetmiş, 40 binin üzerinde sağlık emekçisi enfekte olmuştur.  Suçu halka, cezayı sağlık emekçisini keserek Covid-19 pandemi ile mücadele edilemez.  Salgının kontrol altına alınmamasının sorumluluğunu vatandaşlara yıkıp sadece “Maske-Mesafe-Hijyen” tekerlemesiyle pandemi ile başa çıkılmaz. Yapılması gereken, Dünya Sağlık Örgütü'nün, pandemi başladığından beri önerdiği şekilde düzenli test yapılarak, hastalık tanısı konulanlara katı bir izolasyon uygulamak, evde izolasyon koşularının sağlanmadığı durumlarda yerel yönetimlerle de işbirliği yaparak barınma olanakları sağlanmalıdır. Bu konuda; Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli ataması yapılmalıdır.

Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden edilmiş hepsi de uzun yıllarını meslekte geçirmiş tecrübeli insanlar olan KHK'li sağlık emekçileri işlerine döndürülmelidir.

Güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce işlerine başlatılmalıdır. Pandemi yönetiminde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalı, sağlıkta şiddet önlenmeli, bütün sağlık emekçilerinin temel ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlenmelidir. Kronik hastalığı olan 60 yaş üstü tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine idari izin verilmelidir.

Sağlık emekçilerinin ikinci bir emre kadar yıllık izinlerinin durdurulmasının yaşam hakkının yok sayılması anlamına gelmektedir. Dinlenme hakkımız aynı zamanda yaşam hakkımızdır, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz.”