Şaroğlu, konuyla ilgili Meclis araştırması istedi. Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na başvuru yapan Milletvekili Şaroğlu şunları kaydetti:

Ülkemizin en stratejik sektörlerinden biri olan ve gıda açısından yaşamsal öneminin yanı sıra ekonomimize de büyük katkı sağlayan tarım sektörü, gerçekleştirdiği ihracatla dış ticaret açığının kapatılmasında önemli bir rol oynadığı gibi ekonominin diğer sektörlerine de kaynak aktarmaktadır.

Son yıllarda artan girdi fiyatları, pazarlama sorunları ve yaşanan doğal afetler nedeniyle ekonomik geliri azalan ve krediye daha fazla ihtiyaç duyan tarım sektörünün çözüm bekleyen mevcut sorunları, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla birlikte daha da derinleşmiştir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre ülkemizde tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi bakiyesi 2019 yılında 106 milyar 307 milyon olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı sonundan 2020 Eylül ayına kadar, tarımda kredi kullanımı 122 milyar 941 milyon liraya ulaşmıştır. Tarım sektöründe takibe düşen kredi tutarlarında 2015-2020 yılları arasında 2 kat artış olmuştur.

Aynı zamanda banka faiz oranlarında yaşanan artış, tarım sektörünü de olumsuz etkilemiştir. Faiz oranlarında yaşanan bu artış sebebiyle yapılandırma yoluna giden çiftçiler daha çok zarar etmekte ve geleceğe yönelik borçları katlanarak artmaktadır.

Ülkemiz tarım üreticilerinin karşılaştığı bu ağır tablo, ilimiz özelinde de benzer sonuçlara sebep olmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde bir kaç tane nehir bulunmasına rağmen ciddi anlamda bir sulama sorunu yaşanmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi çeken tarım üreticileri ödeme zorluğu yaşamaktadır. Yem gübre, elektrik, ilaç gibi girdi fiyatları ve sulama ücretlerinin yüksekliği, çiftçiler açısından büyük bir sorun olup, bundan dolayı ekilmeyen arazi sayısı artmaktadır. İlimiz bazında, yerel ve uluslararası kırsal kalkınma projelerinden faydalanması sağlanarak, genç çiftçiler başta olmak üzere diğer üreticilerin tarıma dönüşleri teşvik edilmelidir.

Öte yandan, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan İhracatçı Firmaların Kanunu Merkezleri Bazında İhracat Performansı verilerine göre Tunceli ilimiz 2020 yılı itibariyle en az ihracat yapan ikinci il olup, Kasım ve Aralık aylarında hiç ihracat yapamamıştır. İlimizin doğal zenginlikleri, verimli arazileri ve üretici potansiyeli dikkate alındığında, ortaya çıkan bu tablo oldukça vahim bir boyuttadır.

Bu bilgiler doğrultusunda, Tunceli’de tarım sektöründe yaşanan sorunların ve tarım üreticilerinin beklentilerinin tespit edilerek, buna dönük yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’nci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.