SERHAT OZAN YILDIRIM

2019 yılında merkez Aktuluk Mahallesi' nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapımı tamamlanan 206 konutun bulunduğu alanda imar sorunundan dolayı vatandaşlar, belediyenin mahallelerinde altyapı ve temizlik hizmetini aksattığını ileri sürerek belediye binasının önünde toplanarak tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklaması yapan Cemal Anlamaz, şehir içi ulaşım ve kullanılan ulaşım yolunda çökme ve kayma yaşandığını belirterek, " Bizler, Aktuluk TOKİ evlerinde 3 yıla yakın süredir ikamet eden vatandaşlarız. 3 yıl önce kıt kanaat, elimizden geldiğince birikimler toplayarak, kimilerimiz borç ve kredi alarak ev sahibi olduk. Artık bir ev sahibi olduğumuz için biraz rahatlamış ve mutlu olmuştuk. Ama bu süre içerisinde ikamet ettiğimiz TOKi evlerindeki sıkıntılardan ve çözümsüzlükten dolayı, bir türlü rahat yüzü göremez olduk. 3. yılına girdiğimiz bu yıl içerisinde de sorunlarımız hala devam ediyor. Zaten şehir içi ulaşım sıkıntısı yaşarken, bir de kullanılan ulaşım yolunda çökme ve kaymalar yaşanmaya başlandı. Doğal gaz firması, hat çekmek için yolun kaymasını da gerekçe göstererek hattı çekemeyeceğini, sakıncalı bir durum yaratabileceğini belirtip belediyeyle görüşmemizi belirtti. Belediye ise, yolu TOKİ den teslim alamadıklarını söyleyip, müdahale edemeyeceklerini ifade ediyor. Geçen yıl, yaşadığımız evlere doğal gaz çekilmesi talebinde bulunmuştuk. Şehrin neredeyse her tarafına doğal gaz hattı çekilmişken, bizim yaşadığımız alana daha hat çekilmiş değil. Sizin de hatırlayacağınız gibi geçen yıl bununla ilgili mahallemizde basın açıklaması da yapmıştık. Belediye yetkilileri, geçen yıl, 18 imar planı uygulamasına geçilemediği için, bu hattın yapılmasında sıkıntı yaşadığını bize söylemiş, geçen yaz bu planın hayata geçirileceğini ve sorunun çözüleceğini söylemişti. Ama aradan neredeyse 1 yıl geçti hala değişen bir şey olmadı. Malumunuz, ekonomik kriz yaşıyoruz ve döviz fiyatları gün be gün artıyor. Doğal gaz bağlanamadığı için, kışın kömür almak zorunda kalıyoruz. Çoğunluğunu yoksul, emekli, köylü vatandaşlarımızın oluşturduğu yerleşkemizde, bu masraflar bizim belimizi giderek büküyor. Bu sorunun artık bitirilmesi gerekiyor.

 İmar planı sonuçlanmasına rağmen cadde ve sokakların belirlenmesi sorunu da bir türlü çözülmüş değil " dedi.

TALEPLERİNİ SIRALADI

TOKİ sakinlerinin taleplerini sıralayan Anlamaz,"   Doğal gaz sorunumuz artık çözülsün. Bunun için imar planındaki eksiklikler tamamlansın. Çöken ve kayan yollarımız, ileri zamanlarda başka sıkıntılar çıkarmaması için yarından itibaren yapılsın.

 Arıtma paketinin sayacı olmadığı gerekçesi ile Fırat elektrik, arıtmanın enerjisini kesip site sakinlerine “Kokudan 2 gün bile duramayacaksınız burada”  diyerek site sakinlerini tehdit etmiştir. Şu anda arıtma paketinin elektriği kesik olduğu için atık su Aktuluk mahallesine akmaktadır. Arıtma sürekli taşmakta, sağlık ve çevre açısından tehlikeli olmakta, zehir saçmaktadır. Bu şekilde kalması önümüzdeki günlerde salgınlara sebep olabilir. Alt yapı sorunları çözülsün istiyoruz.

Sürekli ulaşım sorunu yaşıyoruz. Mahalle olmamıza rağmen çarşıya, alışverişe, okullara, hastaneye, sağlık ocağına ulaşamıyoruz. Sabah 07 ile gece 23 arası saat başı toplu ulaşım istiyoruz.

Kışın Çiçekli yolundan ulaşım sağlanamıyor. Buzlanma ve kar olunca ulaşımı yaya olarak yapmak zorunda kalıyoruz. Mahalle içinde bir an önce yol verilsin. Şu an zorunlu olarak kullandığımız Çiçekli karayolunda kaldırım yok aydınlanma yok. Saat 19:00 dan sonra site sakinleri yaya olarak bu yoldan evlerine ulaşabiliyor. Çiçekli yolu yaya ulaşımı için bu haliyle büyük tehlike oluşturuyor. Kaldırım ve aydınlanma yapılsın istiyoruz.

 Çöplerin düzenli olarak hem sabah hem akşam alınmasını talep ediyoruz.

 Sonuç olarak şunu ifade etmek istiyoruz. Bizler, site sakinleri olarak, 2 yıldır belediye yönetimi ve belediye başkanı ile 3-4 ayda bir düzenli olarak görüşüyoruz. Belediye yönetimi her seferinde haklı olduğumuzu sorunları bir kaç ayda çözeceğine dair bizlere söz veriyor. Ancak bu süreçte sorunların çok büyük bir kısmı aynı şekilde devam ediyor. Bizler halkçı belediyenin halktan yana çözümler üretmesini bekliyoruz. Halka hizmet veremeyen bir belediye halkçı olamaz. Aktuluk mahallesinin imarı tamamlansın ve artık 210 haneden oluşan Aktuluk TOKİ sitesine mahalle içinden yol gelsin doğalgaz gelsin ulaşım gelsin okullar yapılsın sağlık ocağı yapılsın istiyoruz. Kısacası hizmet gelsin istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup belediye yetkilerle görüşerek, dağıldı.