Yasaklamaya tepki amacıyla Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

HDP Milletvekili Alican Önlü, sanatçılar, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yurttaşların katıldığı ortak açıklamayı Hıdır Demir okudu.

18 yıl boyunca yapılan Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin festivale bir gün kala valilikçe yasaklandığını belirten Demir, “Her şeyden önce bu kararın son güne kadar bekletilerek tarafımıza bildirilmesi, yapılan işlemin her türden iyi niyetten uzak olduğunu göstermektedir. Öne sürülen gerekçelendirmede, festivalimizin “yasadışı faaliyetlere, terör ve provokasyonlara” alan açacağı iddiası mesnetsizdir. Kaldı ki böylesi olasılıklara karşı önlem almak, festivalimizi güvenlik içinde yapmamızı sağlamakla yükümlü olanların, bu gerekçelendirmeyi demokratik hakkımızın yasaklanması gerekçesi yapmaları, temel hukuk normlarının ihlalidir. Kişi başına neredeyse bir güvenlik görevlisinin düştüğü Dersim’de festivali güvenlik gerekçesiyle yasaklanması ayrıca dikkat çekilmesi gereken başka bir tezattır” dedi.

Huzur ve güvenlik gerekçesinin 17 yıldır güvenlik ve huzursuzluk problemi yaratmamış olan festivale yönelik zorlama olduğunu dile getiren Demir, “Yine öne sürülen, “halkın bir kesiminin olumsuz etkilenmesi” gerekçesi, şehrimiz özgülünde geçerli bile değildir. Aksine halkın bütünü bu festivale istekle katılmakta ve 17 yıldır herhangi bir rahatsızlık belirtilmediği de devletin kayıtlarıyla sabittir. Buradan basın aracılığıyla sormak istiyoruz “rahatsız olan halkın bir kesimi” diye kullanılan kavram hangi halk kesimini ifade etmektedir. Bu ifadenin sahipleri bunu halka ve kamuoyuna açıklamak ile yükümlüdürler. Kaldı ki AİHM ve hatta Anayasa Mahkemesi kararları, toplantı özgürlüğünün halkın bir kesimini rahatsız etmesinin bile yasaklama gerekçesi yapılamayacağını defaatle karar altına almış bulunmaktadır” diye konuştu.

Festivalin yasaklanma gerekçelerinin hukuki ve meşruiyetten uzak olduğunu ifade eden Hıdır Demir, “Bu karar hukuksal normlar dışında demokratik devlet sorumluluklarının da açık ihlalidir. Çünkü demokratik devlet olmanın birinci koşulu halkın beklenti ve temel haklarını güvence altına almak, ona yasakçı, boyun eğdirici bir zihniyetle yaklaşmaktan vazgeçmektir. Oysa bu yasaklama kararıyla mülki amirlik, bir kez daha Dersim halkının inancına, anadiline, kültürüne ve doğasına saygı talebini; bunu dillendirme hakkını yasaklamış olmaktadır” şeklinde konuştu.

Demir’in açıklamasının ardından DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben ile HDP Milletvekili Alican Önlü de birer konuşma yaparak festivalin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Açıklama nedeniyle Seyit Rıza ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

tertip-komitesinden-tepki-(3).jpg