Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamada konuşan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) genel merkez yöneticisi Reyhan Kumru, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere  karşı yapılan bir katliamdır.” dedi.

"KATLİAM PLANLI BİR ŞEKİLDE YAPILDI"

Sivas katliamının planlı bir şekilde yapıldığını söyleyen Kumru, “33 canımız bütün devlet güçlerinin gözü önünde karanlık zihniyetli, gerici, nefret dolu, barbar, şeriatçı bir güruh tarafından katledildi. Katliamın yaşandığı gün devlet yetkilileri şeriatçı güruhun toplanmasını ve kalabalıklaşmasını saatlerce sadece izlediler. Bu barbarlar kan ve intikam sloganlarıyla kan dökmek için harekete geçerlerken hiç kimse onlara müdahale etmedi. Müdahale etmek bir yana teşvik edilip yönlendirildiler. ” dedi.

"KATİLLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Katliam sorumlularının bulunmadığını, katillerin zaman aşımı kararıyla ceza almaktan kurtulduklarını belirten Kumru, “Dönemin başbakanı olan AKP Genel Başkanı ise bu karar için “hayırlı olsun” dedi. Halen yurtdışında yaşayan katillerin iadesi için hiçbir çaba gösterilmedi. Tam tersine bu katillerin iade edilmemeleri için bilerek yanıltıcı ve yanlış bilgiler verildi. Sivas katillerinin avukatları AKP tarafından milletvekili, belediye başkanı, bakan ve hatta Anayasa Mahkemesi üyesi yapılarak ödüllendirildiler.” diye söyledi. 

"MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM"

Sivas katliamının sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere  karşı yapılan bir katliam olduğunu belirten Kumru, “O yüzden ezilen, ötekileştirilen, dışlanan ve yok sayılan herkesi zulme karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Gelin 2 Temmuz’da acılarımızı ortaklaştıralım. Acılarımızı paylaşarak azaltalım.   Gelin hep birlikte dayanışmayı ve mücadeleyi büyütelim. Büyütelim ki bize bu acıları yaşatanlardan hesap sorabilelim” diye konuştu.

6d72f7cc-b148-4eb9-bf1d-56e6736af878-001.jpg

94ce3214-1267-42ef-bfcc-c15f292e05dd.jpg