İHD Şube Başkanı Gürbüz Solmaz da savcılığa da suç duyurusunda bulunan öğrencilerin olayının takipçisi olacaklarını söyledi.

Kentte son zamanlarda yaşanan olaylar nedeniyle duyarlılık oluştuğunu söyleyen İHD Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, bu duyarlılığın ülkede gündem olduğunu belirtti.  Eylem ve etkinliklerin yasaklanmasına değinen Solmaz valiliğin aldığı kararı doğru bulmadıklarını belirtti.

Kentte düzenlenen eylem ve etkinliklere katılan kişilerin, polis ya da polis olduğunu iddia eden kişiler tarafından, sokakta önleri kesilerek tehdit edildikleri iddialarına değinen Solmaz “Bu durum kabul edilir değildir. Bundan dolayı yaşanacak olumsuz gelişmelerin bütün sorumluluğu buradaki kolluk kuvvetlerindedir. Kolluk bu sorumluluktan kaçamaz” dedi. polis-tehdit-etti-iddiasiyla-ihd-(1).jpg

Polis tarafından tehdit edildiğini iddia eden Munzur Üniversitesi Sosyoloji bölümü 3. sınıf öğrencisi Lider Polat İHD’de yapılan açıklamada 13 Ocak’ta üniversitede Gülistan Doku bulunsun diye eylem yaptıklarını söyleyerek şöyle konuştu; “Rektörlüğe kadar yürüdük. Oturma eylemi yapıldı. Rektör geldi. Üniversitede daire başkanı olan C.T:’nin taciz olaylarına karıştığına dair rektörün bilgilendirme yapmasını istedik. Ancak rektör bir açıklama yapmadı. Günün sonunda tanımadığım bir numara aradı görüşmek istedi. Daha sonra bulunduğum yere geldi. Kapının önünde bir arabada bekliyorlardı. Benimle bir konu hakkında görüşmek istediklerini söylediler. Ben bir kafede oturup konuşabileceğimi söyledim ama onlar ısrarla vadiye doğru gidelim orada konuşalım dediler. Ben kabul etmeyince de bana ‘Sen bugün üniversitede C.T. kardeşimizle ilgili açıklama yapmışsın, senin bu açıklamayı düzeltmen gerekir. Senin ve arkadaşlarının bu konu hakkında asla bir daha konuşmaması gerekir. Bu konuyu irdelemeyin.’ dediler. Bunu ne hakla söylediklerini söylediğimde de tehditkâr bir üslupla ‘sen bizi anlamadın mı?’ dediler.”

Polat, şahısların daha sonra arabaya binip uzaklaştıklarını söyleyerek savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ve yanına gelen arabanın plakasını da gördüğünü aktardı.

Munzur Üniversitesi, Organik Tarım Bölümü 1.sınıf öğrencisi Mehmet Sağlam ise; polisler tarafından tehdit edildiğini söyledi.

Sağlam, Gülistan Doku için erkek öğrenci yurdunda yapılan eyleme katıldığını eylemden sonra eve dönerken Bayraktepe polis kontrol noktasında durdurulup polis kulübesine götürüldüğünü iddia ederek, kulübenin içerisinde polislerden birinin boğazını sıktığını söyledi.

Şehri terk etmesi yönünde kendisine telkinlerde bulunduğunu iddia eden Sağlam, başına geleceklerden kolluk kuvvetlerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Munzur Üniversitesi öğrencilerinden Dilara Aras da Gülistan Doku’nun bulunması için eylemlere katıldığı için tehdit edildiği gerekçesiyle İHD’ye başvurdu.

Aras, Ovacık yolunda üzerinde yürürken bir aracın yanında durduğunu ve kimliğini çıkarıp polis olduğunu söyleyen kişiler tarafından GBT kontrolü yapıldığını ve o yoldan geçen başka insanların olmasından dolayı GBT’den sonra ‘seninle sonra görüşeceğiz’ diye tehdit edildiğini iddia etti. Aras savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu da aktardı.