Dersim’de özellikle Pülümür Vadisi ve dağlık kesimlerinde 2017 yılının Kasım ve Aralık aylarında çok sayıda dağ keçisi ölümü gerçekleşmişti. Ölümler nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından yapılan incelemelerde hastalığın evcil hayvanlarda görülen koyun, keçi vebası hastalığı nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmişti.

Kış mevsimi nedeniyle hastalıktan ne kadar hayvanın etkilendiği kesin olarak tespit edilemezken İlkbahar mevsimiyle birlikte dağ keçilerinin ilin farklı noktalarında sürüler halinde görüntülenmesi vatandaşları mutlu etti

TUZ İÇİN YOLA İNİYORLAR

Yöre insanları tarafından kutsal kabul edilen dağ keçilerinin bir bölümü tuz ihtiyaçlarını gidermek için karayollarına kadar iniyor. Keçileri gören kimi vatandaşlar fotoğraflarını çekerken kimileri de keçilerle adeta selfie yapıyor.

ste2.jpg

Araç trafiğinin olmadığı zamanlarda yola inen dağ keçileri asfalttaki tuzları yalayarak tuz ihtiyaçlarını gideriyor.

Yoldan geçerken dağ keçilerinin bulunduğu alanda selfie çeken Murat Yakınbaş, “İnsanların gelip bu doğayı görmesi, keyif alması lazım. Bu doğayı yaşatmamız lazım. Tunceli’nin kendine has doğal güzellikleri bunlar. Bunları dünyaya tanıtmak lazım” dedi.

Keçileri fotoğraflayan Kemal Zere isimli vatandaş, manzaranın son derece güzel olduğunu söylerken, Hasan Aday da Kış mevsiminde dağ keçilerinin ölümü nedeniyle üzüldüklerini belirterek, “Bunları görünce mutlu olduk. Yola inmişler ve insanlardan kaçmıyorlar. Çok güzel hayvanlar. Bunlara niye kıyarlar anlamıyorum” diye konuştu.

ste3.jpg

 

HABER&GÖRÜNTÜ: Ercan TOPAÇ