Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle önerge veren Milletvekili Önlü, “Türkiye’de üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin, üniversite yaşamından bir takım beklentileri bulunmaktadır. Mezun olunca iyi bir iş bulmak, eğitim hayatı süresince sosyal, akademik ve entelektüel gelişim sağlamak, yeterli burs ve barınma imkanlarına sahip olmak gibi beklentiler içerisinde olan üniversite öğrencileri, bu beklentiler karşılanmadığında stres, kaygı ve hayal kırıklıkları yaşamakta ve bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Bu kaygı ve stres hali en çok da ekonomik sıkıntılar nedeniyle oluşmaktadır.

Üniversite öğrencilerinin öğrenim süreleri boyunca eksiksiz ve arzu ettikleri düzeyde yaşamaları için başta barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Ancak Munzur Üniversitesinde eğitimlerine devam eden öğrenciler son zamanlarda özellikle barınma konusunda birçok zorlukla karşılaşmaktadırlar. Yurt kapasitelerinin dolu olmasından kaynaklı kalacak yer problemi yaşayan ve ev kiralamak zorunda kalan öğrenciler, artan kira bedellerini karşılamakta güçlük çekmekte ve bu sorun giderek büyümektedir. Özellikle Dersim’de uzman çavuş, asker ve polislerin kaldıkları lojmanların yıkılmasıyla birlikte kentte kira bedellerinde büyük artışlar gerçekleşmiştir. Evlerini öğrenciler yerine memurlara vermek isteyen ev sahiplerinin öğrencileri arayarak evlerinden çıkmalarını istediğine dair bilgiler tarafıma iletilmiştir. Daha önce 500-600 TL gibi bedellere kiralanan evlerin şu anda memurlara 1000-1200 TL gibi bedellere kiralandığı basına ve kamuoyuna yansımıştır. Munzur Üniversitesi’nde 3 yıldır eğitim gören Cengiz Fidan basına yaptığı açıklamada, yurt ücretlerinin artması ve öğrencilerin evlerden çıkarılması sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtmiştir. Yine basına yansıyan bilgilere göre yurtlarda yer olmadığı bahanesiyle öğrencilerin yurtlardan çıkarıldığı, yurt paraları geciken öğrencilere disiplin cezaları verildiği ve sorunların her geçen gün daha da arttığı belirtilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

 

1-            Munzur Üniversitesi’nde hali hazırda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır?

2-            Dersim’de üniversite öğrencilerinin kalabilecekleri kaç öğrenci yurdu bulunmaktadır? Bu yurtların toplam kapasitesi nedir? Dersim’de bulunan öğrenci yurtlarına son 5 yıl içerisinde ne kadarlık bir zam yapılmıştır?

3-            Munzur Üniversitesi’nde okuyan ve yurtlarda kalan öğrencilerin, yurt paralarını geciktirdiklerinde disiplin cezası aldıkları ve yurtlardan atıldıkları doğru mudur?

4-            Son 1 yıl içerisinde kaç üniversite öğrencisi disiplin cezası nedeniyle yurtlardan atılmışlardır?

5-            Son 1 yıl içerisinde kaç üniversite öğrencisi yurt kirasını geciktirdiği için yurtlardan atılmıştır?

6-            Munzur Üniversitesi’nde eğitime devam eden öğrencilerin yaşadıkları barınma sorunu konusunda ne tür çalışmalar yapmaktasınız? Bu sorunun ortadan kaldırılması amacıyla yurt sayısının arttırılması konusunda hali hazırda bir çalışmanız var mıdır?

7-            Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin kaçı bakanlığınızdan burs almaktadır? Bursların miktarı ne kadardır? Bu burslar öğrencilerin temel ihtiyaç ve barınma ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır?