Vatandaşlar tarafından yoğun şekilde kullanılan Munzur ve Pülümür Vadisi’nin yangın riski altında olduğunun altını çizen komisyon, tesis ve tescilli günübirlik kullanım alanları olan Ören Önü Tabiat Parkı, Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içinde Anafatma ve Halbori Gözeleri dışında ateşli piknik yapmanın yasaklandığını bildirdi.

Komisyonun konuya ilişkin açıklaması ve alınan kararlar şöyle:

Doğal zenginliklerimizin başında gelen ormanlarımızın yangınlarına karşı korunması, mevsimsel ve insani faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği değerlendirildiğinden gerekli önlemlerin alınması, özellikle yaz mevsimi ve tatil sezonu olması sebebiyle vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde mangal, semaver yakarak Ateşli Piknik yaptıkları ayrıca anız ve bahçe artıklarını yakmaları hava sıcaklığının yükseldiği ve kuru ot/çalılık miktarlarının fazla olduğu bu günlerde orman yangınlarında artışa neden olduğu görülmektedir.

Bu kapsamda da İlimizde vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde piknik amaçlı kullandıkları Munzur ve Pülümür Vadisi yangın riski altındadır. Yangın riskinin ortadan kaldırılması için İçişleri Bakanlığının 27.07.2020 tarih ve 12254 sayılı genelgesi gereği Tunceli İl Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu tarafından aşağıdaki kararlar alınmıştır.

1-Tesis ve tescilli günübirlik kullanım alanları (Ören önü Tabiat Parkı. Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisindeki Anafatma ve Halbori Gözeleri günübirlik kullanım tesisleri) dışında ateşli piknik yapmak yasaklanmıştır.

2 -İlimiz Genelinde anız ve bahçe artıklarını toplanarak yakılması yasaklamıştır.

3-İzin verilen tesis ve günübirlik kullanım alanlarında 31.10.2020 tarihine kadar ateşli piknik yapılmasına saat 20.00 dan sonra müsaade edilmeyecektir.

4 -Genel Kolluk Kuvvetleri ( İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü Birimleri ) ile Orman Muhafaza Memurları başta olmak üzere Belediye Başkanlığına bağlı Zabıta, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı koruma ve kontrol ekipleri gibi görevliler, sorumluluk alanlarına giren köy muhtarlıkları, kaymakamlıklar tarafından mevzuatlar çerçevesinde gerekli kontrol ve denetimlerin yapılarak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemlerin yapılması,

5-Komisyonumuzca alınan İl kararları İl de tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, İlçelerde ise kaymakamlık vasıtası ile köy muhtarlıklarına duyurulmasına karar verilmiştir.