Belediye önünde düzenlenen tepki açıklamasına mazbataları iptal edilen meclis üyeleri, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Belediye meclisine seçilenlerle kente dair olumlu kararlar aldıklarını söyleyen Başkan Maçoğlu, "Ancak YSK tarafından alınan hukuksuz bir kararla arkadaşları bizden kopardılar. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yasal hakları gasp edilse bile biz arkadaşların çalışmasını istiyoruz" dedi.

2-010.jpg

EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, yapılanın hukuksuzluk olduğunu belirtirken, meclis üyeleri adına Özcan Ateş konuştu.

Ateş, " İl seçim kurulu başvurularımızı inceleyip hukuki hiçbir sorunun olmadığına karar vererek adaylığımızı kabul etti. Adaylığımızın kabulüne müteakip yapılan seçimde ; HDP listesinde Özcan Ateş, Metin Kılıç ve Hıdır Demir,  TKP Listesinden ise Candan Badem binlerce oy alarak Dersim Belediyesine Meclis üyesi olarak seçildik. Tunceli Valiliği’nin KHK’yı gerekçe gösterip mazbatalarımızın İptali yönünde YSK'ya yaptığı itiraz sonucunda mazbatalarımız iptal edilmiştir. Bu kararı  kabul etmiyoruz. Hukuksuz ve siyasi bir karardır" dedi.

3-015.jpg

YSK’nın almış olduğu bu karar kendi kurumlarının almış olduğu kararları yok saymaktır diyen Ateş," Başka bir deyişle kendini inkar etmektir. Anayasanın seçme ve seçilme ile ilgili hiçbir maddesi tarafımızdan ihlal edilmemiştir. KHK ile Kamudan ihraç edilmek idari bir yaptırım kararıdır. Seçilmenin önünde engel değildir. KHK Sadece OHAL döneminde tedbir niteliğinde olduğundan OHAL kalktığı için artık geçerliliğini korumamaktadır. Bilindiği KHK’lı olup Mecliste Milletvekili olarak görev yapan birçok Milletvekili bulunmaktadır. Doğru olanda bu uygulamadır. Yasal anlamda bir tespit yapılması gerekiyorsa bu tespit adaylık başvuru sırasında yapılmalıydı. Adaylık sürecinde başvurumuzun reddedilmeyip kabul edilmesi, seçildikten sonra KHK gerekçe gösterilerek mazbataların iptali yönündeki karar hukuksuz ve siyasi bir karardır ve asla kabul edilemez" diye konuştu.

Danıştay'ın geçmiş dönem kararlarına  değinen Ateş" 07.12.1989 tarih ve 4 sayılı kararda içtihatta birleştirme kararı vererek Anayasanın 10-15-70 ve 122.madde atıfta bulunarak KHK ile ihraç edilenler bir daha çalıştırılamaz kuralının ancak sıkıyönetim süresiyle sınırlı olacağını kabul etmiş ve 1980 darbesi sonrası birçok çalışanı görevlerine iade etmiştir. YSK bu kararı da yok saymıştır. Bizlerin yani KHK ile ihraç edilenlerin OHAL inceleme komisyonuna yaptığı itirazlar hâlâ sonuçlanmamıştır. Yani süreç devam etmektedir. YSK bu gerçeği de görmezden gelmiştir. Yapılan işlem bir irade gaspıdır. Bu hukuksuzluğa itirazlarımızı sürdüreceğiz. En kısa zamanda Anayasa mahkemesine eğer sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceğiz. Umuyor ve diliyoruz ki Anayasa Mahkemesi bu KHK zulmüne son verir. Siz bizleri KHK ile kamudan ihraç ettiniz. Siyasetten ihraç ettiniz. Asla Mücadelemizden ve Onurlu duruşumuzdan ihraç edemeyeceksiniz" şeklinde konuştu.

4-008.jpg

TKP'den meclis üyesi olarak seçilen ve mazbatası iptal olan Akademisyen Candan Badem de " YSK'nın bu kararı anayasaya ve kendi kararlarına aykırıdır. OHAL komisyonu denilen oyalama komisyonu hala karar vermedi. Ben yasal olarak belgelerimi verdim ve seçildim YSK'nın bu  kararı benim için yok hükmündedir sonuna kadar hakkımı arayacağım” dedi.

5-005.jpg