Ercan TOPAÇ

Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle önerge veren Milletvekili Önlü, “Her yıl Dersim’in Mazgirt ilçesinde yaz aylarının gelmesiyle birlikte yoğun bir şekilde, ekim yapılan alanlarda, yangınlar çıkmaktadır. Mazgirt bölgesi coğrafi yapısından dolayı Dersim’in en çok tarım yapılan bölgesidir. Her yıl on binlerce dönümlük tarım arazileri çiftçiler tarafından ekilmekte, aynı zaman da Akpazar–Peri bölgesinde bulunan 16 bin dönümlük sulu araziler de çiftçiler tarafında etkin bir şekilde değerlendirilmektedir. Ancak, ne var ki, çiftçilerimizin bir yıl boyunca büyük emekler vererek yaptıkları çalışmalar ve üretim bir kıvılcımla küle dönebilmektedir. Bilindiği gibi bu yıl sıcaklıklar ve kuraklık mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir.

Mazgirt Bölgesinde bulunan çitçilerimizden edindiğimiz bilgilere göre, şu ana kadar yaklaşık 10 farklı noktada yangınlar meydana gelmiştir. Bu yangınlarda 300 dönüme yakın ekili alanın yandığı, 4 adet Biçer Döverin hasar gördüğü, tahıl ağırlık alanlar nedeniyle yangınların kontrol altına alınamadığı tarafıma iletilmiştir. Özellikle bölgemizde tam teşekküllü bir itfaiye istasyonun olmayışı nedeniyle her yıl binlerce ekili tarım arazisi yanmaktadır. Çiftçilerle yaptığım görüşmelerde ayrıca yangınlara ilişkin gerek Valilik ve Kaymakamlığın gerekse de Tarım İl Müdürlüğünden herhangi bir yetkilinin kendilerine ulaşmadığı belirtilmiştir. Yangınlara ilişkin sadece karakollardan yetkililerin gelip tutanak tuttuklarını belirtmektedirler” ifadelerine yer verdi.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

1-            Bakanlık olarak Dersim’in Mazgirt ilçesinde ekili tarım arazilerinde çıkan yangınların önlenmesine ve çiftçilerin yaşadıkları zararların giderilmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

2-            Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Mazgirt’te yaşanan yangınlar sonucunda ortaya çıkan mağduriyetlerin yerinde araştırılması için bir heyet oluşturacak mısınız?

3-            Dersim’de Mazgirt bölgesinin temel tarım alanı olmasından kaynaklı en azından yaz aylarında ve hasat zamanlarında 3-4 araçtan oluşan bir itfaiye istasyonun kurulması noktasında Valilik, il özel idaresi ve bakanlığının ortak bir çalışması olacak mıdır?

4-            Bölgede yangın söndürme amaçlı kullanılan ve Tarım Bakanlığının envanterinde yer alan yangın söndürme uçağı var mıdır? Yoksa bu kadar sık yangın çıkan bir bölgede, olmamasının gerekçesi nedir?

5-            Bölgede şu ana kadar kaç yangın çıkmıştır, bu yangınlarda kaç dönüm tarım arazisi zarar görmüş ve ortaya çıkan zararın maliyeti ne kadar olmuştur?