Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, internet sayfasında velilere yönelik bir anket düzenledi. Ankette, Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesinde imam hatip okulu açılmasının istenip istenmediğine dair sorular yer aldı. Eğitim-Sen Dersim Şubesi, Alevi inancının yoğun olduğu şehirde İmam Hatip Lisesi’nin açılmasının asimilasyon politikası olduğunu belirterek sendika binasında açıklamada düzenledi.

Eğitim-Sen üyelerinin ve yönetiminin katıldığı açıklamayı Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hüseyin Kasun okudu.

‘DERSİM’DE EĞİTİM KURUMLARI İÇİN ÇAPA SARF EDENLERİN HEDEFİ BİLİMSEL EĞİTİM OLMALIDIR’

Akpazar beldesinde imam hatip ortaokulu açma çabalarının hedefi inanç ve kültür asimilasyonu olduğunu vurgulayan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hüseyin Kasun, “ Bilindiği üzere demokratik ülkelerde anayasa çoğulculuğu ve çok sesliliği esas alıp, farklı inançlardan ve kültürlerden halkların inanç ve kültürlerini özgürce yaşamasına ortam hazırlar. Anayasada bunu sağlayan maddelerin en önemlisi laikliktir. Laiklik ilkesi devletin inanç konusunda tarafsızlığını garantiler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 2.maddesi de laikliği anayasal güvence altına almıştır. Anayasada açıkça belirtilmiş olmasına rağmen geçmişten bugüne eğitimi dinçleştirme çabaları doğrultusunda farklı inanç ve kültürlerden öğrencilere zorunlu din dersi dayatması yapılmış iktidarın açık desteği ile ülkenin her yerine sayıları günden güne artan ve hangi talebi karşıladığı belli olmayan imam hatip okulları açılmıştır. Doğrudan iktidar eliyle Anayasanın 2. maddesi çiğnenmiş ve laiklik ilkesi yok sayılmıştır. İlimizde de bu politikalar doğrultusunda imam hatip okulları talebi olmamasına rağmen imam hatip okulları açılmış ve yenilerinin açılması için akla ve izaha sığmayan çabalar sarf edilmektedir. Bu uygulamaların sonuncusu ise Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılmıştır. Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Akpazar beldesindeki İlkokul öğrencilerinin velilerine, İmam hatiplerle ilgili hazırlamış olduğu anketi yollamış ve doldurmalarını talep etmiştir. Ankette velilere İmam Hatip Ortaokulu açılmalı mı, açılırsa çocuğunuzu yollar mısınız, imam hatip ortaokulunun gelişmesine katkıda bulunur musunuz şeklinde sorular sorulmuştur. Belirtmek gerekir ki nüfusunun büyük çoğunluğunun Alevilerden oluştuğu bilinen Akpazar beldemize imam hatip ortaokulu açma çabalarının hedefi inanç ve kültür asimilasyonudur. Cumhuriyet tarihi boyunca çeşitli araçlar kullanılarak sürdürülen bu asimilasyon çabalarına her dönem eğitim kurumları alet edilmiş, inanç ve kültür asimilasyonu öğrenciler üzerinden uygulanmaya çalışılmıştır. Laik ve bilimsel eğitimi özümsemiş bir kente imam hatipler üzerinden dogmatik eğitimin dayatılması kabul edilemez. Elazığ’ın bir alevi köyüne okul yapılmasını verimlilik açısından uygun bulmayanların Dersim’in Akpazar beldesine imam hatip okulu açmak için anket yapması düşündürücüdür. Dersim’de eğitim kurumları için çaba sarf edenlerin hedefi bilimsel eğitim olmalıdır” dedi.

‘YENİ NESİLLERİN ZİHNİNİ KARARTACAK DOGMATİK KURUMLARI DEĞİL, BİLİM VE AŞI ÜRETECEK NİTELİKLİ EĞİTİM KURUMLARI AÇIN’

Yeni nesillerin zihnini karartacak dogmatik kurumları yerine bilim ve aşı üretecek nitelikli eğitim kurumlarının açılması gerektiğini belirten Kasun, “Yine Dersim merkezde bu gerici politikalar çerçevesinde 2018 yılında Tunceli İmam Hatip Ortaokulu açılmış çeşitli teşvik ve maddi desteklerle alevi öğrencilerin kayıt yaptırması amaçlanmıştır. Bütün bu çabalara rağmen şu an kayıt yaptıran öğrenci sayısının 18 civarı olduğu bilinmektedir. Verilen rakamlara bakıldığında anketlere gerek kalmadan Dersim Halkının tercihi çok açık bir şekilde, kentimizde İmam Hatip okulları açılmaması yönündedir. Yine İmam Hatiplere kayıt yaptıran öğrenci sayısı göz önünde bulundurulduğunda Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü eğitimin kalitesini artırmak için uğraş verdiğini iddia ederken,  imam hatip okulları için bu kadar çaba sarf etmesi akıl ve bilimle izah edilebilir değildir. Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğüne soruyoruz, İmam hatip okulu açma çabaları inanç ve kültürel asimilasyon amacı taşımıyorsa hangi amacı taşımaktadır. Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendi görev bölgesindeki imam hatip okullarına kayıt yapılmadığının farkında değil midir, görev bölgesinde yaşayan halkın inancının Alevilik olduğunun farkında değil midir? Buradan bir kez daha belirtiyoruz, eğitim kurumlarının asimilasyon araçları haline dönüştürülmemesi için bütün çabamızla direneceğiz. Ve diyoruz ki yeni nesillerin zihnini karartacak dogmatik kurumları değil, bilim ve aşı üretecek nitelikli eğitim kurumları açın” şeklinde konuştu.