HABER: ERCAN TOPAÇ

Merkez Atatürk Mahallesi’nde yaşayan Ev Hanımı Tuba ve İşçi Serkan Katırcı’nın 9 yaşındaki çocuğu Arda ve 4,5 yaşındaki Ali İsmail otizmli. Ailenin büyük çocukları Arda, özel eğitim 3. sınıfta devam ederken, Ali İsmail ise; ailenin ekonomik durumunun iyi olmaması nedeniyle bu yıl eğitime gönderilememiş.  Aile, toplumda bazı insanların otizmlilere karşı önyargılı olduğunu belirterek, ebeveynlerin çocuklarına otizmi anlatmalarını istiyor.

Anne Tuba Katırcı, çocuklarının sosyalleşmeleri için vakitlerinin büyük bölümünü dışarıda geçirdiklerini belirterek, “Bunu sosyalleşsinler diye yapıyoruz. Topluma kazandırmaya çalışıyorum. Ama toplumda kimisi vahşi davranıyor. Kimisi de normal davranıyor. Kimisi çok güzel karşılıyor özel çocukları. Kimisi korkuyor ger çekiliyorlar. Ailelerden istediğimiz güzel anlatmaları. Bunları topluma kazandırmamız gerektiğini söylemeleri: anlatmaları bunları istiyoruz ” dedi.

4,5 yaşındaki çocuğunu okula gönderemediğini söyleyen Katırcı, “Okullar kabul etmediler. Devlet okulları biz otizmli çocuğu kesinlikle eğitemeyiz diyorlar, destek eğitim sınıfı diyorlar. Destek eğitim sınıfı için de sürekli milli eğitimden öğretmen talep ediyoruz. Ancak öğretmen vermiyorlar. Bu sıkıntıyı küçük oğlumun eğitimi için sürekli yaşıyoruz” diye konuştu.

Toplumdaki herkesin engelli adayı olduğuna vurgu yapan Anne Tuba Katırcı, “Kimin başına ne geleceği ne geleceği hiçbir şekilde belli olmuyor. Herkes engelli adayı. Herkesin başına bir iş gelebilir. Rahatsız olabilir, sakat olabilir. Bizim amacımız sakat da olsa otizmli de olsa bir topluma girmişse ona hor gözle, değişik gözle bakılmasın. O da normal bir insan canlı bu şekilde bakılsın” şeklinde konuştu.

Katırcı, Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in çocuklarına iki adet arabalı yatak hediye ettiğini söyleyerek, duyarlılığından ötürü Vali Sonel ve rehabilitasyon merkezine teşekkür etti.

Baba Serkan Katırcı, “Aileler, çocuklarını iyi tartsın”

Otizmli çocuğu büyütmek, beslemek ve topluma kazandırmak zor diyen Baba Serkan Katırcı, “Ben isterim ki herkes ilk başta çocuğunun nasıl bir çocuk olduğunu tartsın. Normal mi değil mi otizmli mi değil mi. Çünkü günümüzde otizm yaygınlığı var. Yok değil. Bundan on sene önce belki yoktu. Ya da vardı bilinmiyordu. Otizm tanısının doğar doğmaz bilemiyorsun. Ben büyük çocukta bilmiyordum. 5 yaşına kadar bilmiyordum. Onu da doktorlar, öğretmenler; yani bilenler sayesinde öğrendim. Çocuğumuz hastaneye gittiği zaman huzursuz hale geliyor. Fakat Diş Hastanesine götürdük Hakan Omur adında doktor öncesinden kucağına alıp oynadı fazlasıyla ilgilendi çocuğumuzla şuan onun ilgisinden dolayı hastaneye seve seve gidebiliyor” dedi.

Çocuğunu okula göndermek istiyor

4,5 yaşındaki çocuğunu ekonomik nedenlerle sadece bir yıl okula gönderebildiğini söyleyen Baba Serkan Katırcı, “Ben bugün isterim ki çocuğum okula gitsin. Bir çok yere başvurdum. Söz verenler oldu. Tamam diyenler de oldu. Biz destek çıkarız diyenler de oldu ama lafta kaldı. Sonuç ta resmiyette olmuş olsaydı benim çocuğum bugün okula gitmiş olsaydı belki bu gün bu telefonla oynamayacaktı. Geçen sene benim çocuğum telefon yüzü görmüyordu eğitimden dolayı. Geliyordu burada da okulda yaptıklarını yapıyordu. Biz de yapıyorduk. Çocuk bazı şeyleri atlattı. Ama bu sene okula gidemiyor bir şey yapamıyor evin içinde sınırlı oyuncağı var. Okul eğitim isterim eğitime gitmesini isterim ama olmadı mı olmuyor” diye konuştu.

img_4979.jpg836bff18-94df-46d1-a35b-86c849e8c563.jpgimg_4956.jpg