Sosyal yaşamda, iş yaşamımızda kendilerine çok zor yer bulan ve çeşitli güçlüklerle karşılaşan engellileri farkına varmamız, onlarla birlikte yaşadığımızı unutmamamız atacağımız ilk adım.

       Uluslararası 3 Aralık Dünya Engelliler günü 1992 yılında bu yana Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası gün olarak kabul edilmiştir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yapılan etkinliklerin temel amacı, engelli kişilerin yaşamın içinde aktif rol alabileceğini göstermektir. Ayrıca toplum tarafından oluşturulan basmakalıp düşüncelerden kurtulmak ve engelli bireylerin ayrımcılığa uğramadan özgürce yaşamasını hatırlamaktır.

       Toplumun engellilere karşı geliştirdiği iki tutum var.  Bunlar: Acımak ve Dışlamak.

      Acıma duygusu iyi niyetten kaynaklanıyor. Örneğin toplu taşıma araçlarında engellilere yer veriliyor, karşıdan karşıya geçerken yardım ediliyor. Çoğu zaman içimizden "Allah yardım etsin" diye geçiriyoruz.

hatirlanmak-(1).jpg

     Diğer tutum ise dışlamak. Bazı insanlar engelli gördüğünde oradan uzaklaşıyor. Anne, babalar çocuklarına “sakın o çocuğa yaklaşma” diyor. Bu gibi durumlar engellinin öz güven kaybı, içe kapanma, mutsuzluk utanma gibi duygular yaşamasına neden oluyor.

      Toplumun engellilere yaklaşımı onlara acımak ve dışlamak olmamalı. Aksine onları olduğu gibi kabul edip, yaşamlarını kolaylaştıracak çalışmaları hayata geçirerek onları topluma ve üretime dahil etmek  olmalı.

       Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hatırlayarak, sosyal medyada bir kaç paylaşım yaparak değil yaşamın her alanında onların sorunlarına çözüm üretebilmek için uğraşmalı ve hayatın kenarında bırakmamalıyız. Yılın 365 günü hatırlamak dileğiyle.

    Umudumuz Rehabilitasyon Merkezi

                    Rehber öğretmeni

                      Sönmez AYDIN