Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi, 130 gündür kayıp olan Gülistan Doku'nun bulunması için görüntü çözümlemesinin bitirilmesini ve barajın boşaltılmasını istedi.

05.01.2020 tarihinden itibaren kayıp olan ve 130 gündür bulunamayan Gülistan DOKU’yu arama çalışmaları profesyonel ekipler tarafında kayıp ilanından itibaren devam edildiği belirtilen yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: “Tunceli Barosu olarak öncelikli isteğimiz Gülistan’ın sağ olarak bulunmasıdır. Fakat başına bir şey gelmiş ise de akıbetinin bilinmesi gerekmektedir. Tunceli Barosu olarak; Gülistan Doku’nun kayıp olduğu (haber alınmadığı) günden itibaren arama çalışmalarını takip etmekteyiz. Tamamlanması gereken işlemler, toplanması gereken deliller ve alınması gereken tedbirlere ilişkin dilekçelerimizi Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına iletmiş ve ilk günden beridir de Gülistan Doku’nun ailesiyle sürekli irtibat halindeyiz. Dersim halkının ve bütün Türkiye’nin bu konu ile ilgili alaka, hassasiyet ve duyarlığını görüyor ve bu hassasiyetin Gülistan bulunana kadar devam edeceğine yürekten inanıyor ve güveniyoruz.    

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 17. Maddesinde, herkesin; yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, 56. maddesinde de devletin, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. Maddesinde de, herkesin yaşam hakkının, yasanın koruması altında olduğu belirtilmektedir. Yaşam hakkının korunmasının devletlerin yükümlüğünde olduğunun belirtildiği; Birleşmiş Milletler (BM)  bütün kişilerin zorla kaybedilmeden korunmasına dair Uluslararası Sözleşme’nin ilgili hükümleri gereği Gülistan Doku’nun bulunmasına ilişkin sorumluluğun bilinciyle ivedi olarak; Uzunçayır barajının kapaklarının daha da açılarak suda arama çalışmalarının netliğe kavuşturulması ve görüntü çözümleme ile dudak okumanın teknik çalışmasının bitirilmesi için gerekli iş ve işlemlerin yapılmasını bir kez daha talep ediyoruz.”