Şirkete sorunun çözümü için Çarşamba gününe kadar süre veren çalışanlar, kazanılmış haklarının verilmemesinin yanı sıra örgütlü oldukları DİSK Enerji Sen'den TES-İş Sendikası'na geçmeleri yönünde de baskılara maruz kaldıklarını iddia etti.

Fırat Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (FEDAŞ)'ta DİSK Enerji-Sen üyesi işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmemesi, kazanılmış haklarının verilmemesi ve sendika değiştirmeye zorlandıkları gerekçesiyle uyarı eylemi gerçekleştirdi. Çarşamba gününe kadar sorunlarının çözülmemesi halinde greve gideceklerini belirten işçiler, alkış ve sloganlarla il müdürlüğü binası önüne gelerek açıklama gerçekleştirdi.

""

EMEP İl Örgütü'nün de destek verdiği açıklamada işçiler sık sık "Enerji-Sen burada hak kavgasında, Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

"HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR"

Çalışanlar adına açıklama yapan Deniz Mak haklarının ellerinden alındığını belirterek;  "Yıllardır çalıştığımız bu işyerlerinde her geçen gün çalışma koşulları ağırlaşan, az işçi ile çok iş yaptırılmaya zorlanan Aksa işçileriyiz.  Ama aynı zamanda da yaşanan hak ihlallerinin karşında, kazanılmış haklarımızın yasa dışı yollar ile gasp edilmesinin karşısında emekten ve alın terimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Tüm Dersim halkının ve ülkenin dört bir yanındaki emekçilerin de şahit olduğu 2013 yılında hep birlikte çalışma koşullarımıza karşı kazanmış olduğumuz haklarımız üzerinden geçen altı yılın sonunda, Aksa şirketi tarafından yok sayılarak geri alınmıştır. Bu da yetmeyerek sendikalar ve toplu iş sözleşme kanununun 36. maddesi de yok sayarak vardiya tazminatımız, iş kaza riski tazminatımız gibi haklarımızın da yine Aksa şirketi ve sarı sendikalar aracılığı ile kağıt üzerinde oynanan oyunlar ile elimizden alındığını görüyoruz" dedi.

2013 yılında gerçekleşen grevin ardından şirketin kazanılmış hakları konusunda kendilerine söz verdiğini hatırlatan Mak, "38 günlük yürüttüğümüz direniş şimdi yok sayılmıştır. Bizlere verilen sözler unutulmuştur. Yasa, kanun tanımayanlara çalışan işçilerin emeğine göz koyanlara karşı asla teslim olmayız. Tüm kazanılmış haklarımızı geri alana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

İlgili şirkete uyarıda bulunduklarını ifade eden Mak, "Unutmayın ki karşınıza aldığınız işçiler birkaç gün bağırır gider sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Dün bu haklarımızı nasıl kazandıysak bugünde aynı haklarımızı nasıl kazanacağımızı iyi biliyoruz. Haklarımızın geri ödenmesi için sizlere 48 saat süre veriyoruz. Kazanılmış haklarımız ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan haklarımız tarafımıza yatırılmadığı taktirde ise Çarşamba günü tekrar burada olacağız. Sendikamızın yöneticileri ile burada olacağız. Dersim'in tüm kurumları ile burada olacağız. Tüm seçilmişler ile birlikte burada olacağız ve beş yıl öncesinde nasıl birlikte mücadele edip bu hakları kazandıysak tekrar mücadele ederek haklarımızı sizden tek tek geri alacağız" şeklinde konuştu.

Mak'ın ardından konuşan şirket çalışanı ve sendika sorumlusu Murat Taşbilek, hak gasplarının yanı sıra sendika değiştirmeye zorlandıklarını belirterek, "Burada almış olduğumuz vardiya tazminatı, iş riski  ve özel istihdam primi bir gecede silinmiştir. Vardiyalarda bir kişi çalışıyoruz ve kış aylarında bu şehir elektrik kesintileri yaşadı.  Bunu bize mal eden şirket kışın zorluklarda çalıştığımızı görerek "enerji bir ise biz biriz" sloganları atmaya başladı. Nerede bu birlik. Bizi hak gasplarından bir an önce vazgeçmelidir. Bizim kimseden korkumuz yoktur" dedi.

Çalışanlara destek için gelen EMEP GYK üyesi Mustafa Taşkale ise;  "Aksa işçilerinin duygu ve mücadele birliğini 5 yıl önceden biliyoruz. Bu tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Onurlu yaşayacağız, işçi sınıfı onuruna sahip çıkacaktır. İşçi  sınıfının mücadele ruhuna uygun davranacağız kimsenin şüphesi olmasın, hepinize başarılar diliyorum" diyerek desteğini dile getirdi.

img_5613.jpg

img_5605.jpg

img_5616.jpg