Konuya ilişkin daha önce de önerge verdiğini ancak cevap alamadığını hatırlatan Milletvekili Alican Önlü, TBMM Başkanlığı’na Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede şu sorularına yanıt istedi:

Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan yönelik baskı, şiddet ve hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı olarak daha ne kadar sessiz kalacaksınız?

Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yaşanan işkence uygulamalarına ilişkin soruşturma başlatmamanızın gerekçesi nedir? İşkencecileri koruyarak suça ortak olduğunuzun farkında mısınız?

Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde koğuşlara baskın düzenleyerek fırça sapları ve demir çubuklarla tutuklulara saldıran ve işkence uygulayan gardiyanlar kimlerdir? Bu işkencecilerin tespit edilmesi ve gereken cezaları almaları adına bir girişiminiz olacak mıdır?

Son 1 yıl içerisinde Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma yürütülmüş müdür?

Siyasi tutuklulara yönelik işkence uygulayan cezaevi yönetimi ve gardiyanlar hakkında bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu işlemler nelerdir?

Şu anda Elazığ 1 ve 2 Nolu Cezaevinde kaç tutuklu hücrede tutulmaktadır?

Son 1 yıl içerisinde kaç siyasi tutukluya hücre cezası verilmiştir?

Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde işkence ve kötü muamele gören tutukluların yaşananlara ilişkin verdikleri dilekçelerin cezaevi idaresi tarafından işleme alınmadığı bilgisi doğru mudur?

Özellikle son aylarda Elazığ Cezaevinde yaşanan işkence ve hak ihlallerine ilişkin bakanlığınıza ve ilgili kurumlara kaç şikayet başvurusu gerçekleşmiştir?

Konuya ilişkin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na da başvuru yapan Milletvekili Alican Önlü, komisyonun konu ile ilgili inceleme yapmasını vekillerden oluşan bir heyetin cezaevine gönderilmesi talebinde bulundu.