Oysa doğal yaşam devam etmekte. Rüzgarlar esmekte, karlar erimekte, yağmurlar yağmakta, çiçekler açmakta, ayılar, kurtlar, dağ keçileri, zürafalar, timsahlar, pandalar, balıklar, kuşlar, arılar, kelebekler insanlar olmaksızın doğal yaşamın bir parçası olarak ve her zamankinden daha rahat insanın kendisine vereceği zararlardan uzak yaşam sürmektedir.

İnsanoğlu doğaya ve doğal yaşama büyük zararlar verdi. Doğanın döngüsünü alt üst etti. Değerli madenler için doğayı talan etti. Yeraltı ve yerüstünde yer alan bütün güzelliklere kıydı. Savaşlar çıkardı. Kullanılan her türlü mühimmat insanı katlettiği gibi, doğayı da, doğal yaşamı da katletti. Devasa ormanlar ucube projelere kurban verildi yeryüzünde. Ormanlar rant uğruna yok edildi. Tarım alanları imara açıldı. Her türlü ekosisteme ciddi müdahalede bulunuldu. Yaban hayatı sahalarına girildi, keyif için yaban hayatına kıyıldı. Yaban hayvanlarına, sokak hayvanlarına çok acımasızca davranıldı.

Çevreci enerji kaynakları yerine, çevreye en çok zarar veren enerji kaynakları tercih edildi. Doğamız, hergün yenilenen ve çoğu gereksiz teknolojiler uğruna yağmaya. Devasa maden sahaları açılarak, doğada onarılamayacak tahribatlara neden olundu. Her türlü zehirli atıkları suya, toprağa, havaya saldılar. Su kirlendi, hava kirlendi, toprak kirlendi.  Dereleri, nehirleri susturdular. Suda ki yaşamı yok ettiler. Gölleri, denizleri, okyanusları kirlettiler. Yaşam alanlarını, çevreyi,  doğa alanlarını kirlettiler. Her yeri sermaye uğruna peşkeş çektiler, talana izin verdiler. Yeryüzü neredeyse yaşanmaz hale geldi.

İnsanoğlu doğanın bir parçasıdır. Ama doğaya en çok zarar veren varlık insanoğlu oldu. Hatta zarar veren tek varlık insanoğludur. İnsanoğlunun doğanın döngüsünü bu müdahalesi fazla.

Şu an savunulan temel görüş, bu yaşanan salgının, insanın doğaya, doğal yaşama müdahalesinin bir sonucu olarak ortaya çıktığıdır.

İnsanlık tamamen evlere hapsedilmiş durumda. Temel ihtiyaçlar dışında, birçok şeyi kullanmayı bıraktı. Yaşam tamamen durdu. İnsanoğlu tarihinin en zorlu süreçlerinde birinden geçiyor. Hayvanlardan insanlara geçen koronavirüs salgını bütün yeryüzünü esir almış durumda. Oysa doğal yaşam devam etmekte. Rüzgarlar esmekte, karlar erimekte, yağmurlar yağmakta, çiçekler açmakta, ayılar, kurtlar, dağ keçileri, zürafalar, timsahlar, pandalar, balıklar, kuşlar, arılar, kelebekler insanlar olmaksızın doğal yaşamın bir parçası olarak ve her zamankinden daha da insanın kendisine vereceği zararlardan uzak yaşam sürmektedir. Bizler ise çoğumuz, beton blokların arasında, gökyüzünü bile görmeyen evlerimizde resmen cezalandırılır durumdayız.

Doğal Yaşam devam ederken, insanoğlu ise hayatta kalmanın en büyük mücadelesini vermektedir.

2020, doğanın insanoğlundan intikam alma yılı olarak geçecektir kayıtlara.

İnsanoğlunun yaşanan bu acı tecrübeden ders çıkararak, bu süreci en kısa zamanda, en az kayıpla atlatmasını diliyoruz.