Açıklamaya DAD üyelerinin yanı sıra, HDP Dersim Milletvekili adayları Alican Önlü ve Meral Hanbayat Yeşil de katıldı.

DAD Genel Merkez Eş Başkanı Musa Kulu yaptığı açıklamada Alevi milletvekili adaylarının YSK tarafından reddedilmesine tepki göstererek, “Tüm ülkenin, halklarımızın, farklı inanç kimliklerinin ve emekçilerin aleyhine olan bu durum, biz Aleviler açısından da olumsuz sonuçlara yol açmış, bir rıza buluşması olarak tanımladığımız HDP çatısı altında seçilen birçok Alevi vekil bu süreçte seçilememiş ya da tutuklanmış ve onların şahsında toplumsal irademiz çiğnenmiş, toplumsal taleplerimizin dile getirilmesi engellenmek istenmişti.

Bilindiği gibi Türkiye seksen milyonluk bir nüfusa sahiptir. Bu nüfus her biri bu toprakların gerçeği olan farklı toplumsal kimliklerin toplamından oluşmakla beraber, bu toplumsal gerçeklikler tek tip iktidar alanını yaratmaya odaklı politikalara kurban edilmiş ve edilmektedir.

Bu ülkenin kadim halklarından, toplumsal gerçekliklerinden biri olan biz Aleviler de yüzyıllardır sistematik saldırıların hedefi durumundayız. Hak Yol/Alevi halklarının ve süreklerinin olduğu her yerde; imparatorluk ya da ulus devlet süreçlerinde bu durum değişmemiş olup süreklilik arz etmektedir” dedi.

“Toplumsal taleplerimizin programsal boyutta kabul gördüğü çatı ve adres olarak HDP öne çıktığından, kurumsal rızamızla, Demokratik Alevi Dernekleri Adana Şubesi Eş Başkanımız Pir Zeynel Kete milletvekili adayımız olarak belirlenmişti” diyen Kulu, “Alevi çalıştaylarıyla demokratikleşme vaatlerini gündemleştiren Hükümet, bu girişimlerinde samimiyetsiz olduğunu kanıtladığı gibi, bu dönemde de “seçilirsem cemevlerine yasal statü vereceğim” söylemi eşliğinde Alevi temsilcilerini; DAD kurumsal adayı Pirimiz Zeynel Kete, AABK onursal başkanı Turgut Öker ve birçok adayın seçilme hakkını YSK eliyle gasp etmiştir. Gerekçe Cumhurbaşkanına hakaret davalarıdır. Söz konusu davalar ve sonucu seçme ve seçilme hakkının önünde engel teşkil etmemesine rağmen böyle bir sonuç düşündürücüdür. Hak Yol/Alevi temsiliyetine dahi tahammül edemeyen zihniyetin Alevilik veya diğer sorunlarda demokratikleşmeyi esas almayacağı açıktır.

Canlarımıza yönelik bu hak gaspı şahıslarına yönelik olmayıp Hak Yol/Alevi toplumsallığına yönelik zihniyetin ifadesidir. Bu yönelim iradeleşmemizin; bir, iri ve diri olmamızın önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir” diye konuştu.

dad-(1).jpg