Önergesinde Dersim 38’e ilişkin “Resmî açıklamalara göre 16 bin; o dönemde yaşayan tanıkların anıları ve ifadelerine göre en az 70 bin kişinin öldürüldüğü; Munzur ırmağının, derelerin kan aktığı, sağların ancak ölülerin altında kalarak kurtulduğu ve sürgün yollarına düştüğü, birçok kız çocuğunun evlatlık olarak verildiği, tarifsiz acıların yaşandığı 1938 Dersim Katliamının üzerinden 80 yıl geçmesine rağmen katliam aydınlatılmamış, sorumlular hukuk karşısında yargılanmamış ve Dersim halkının acıları dindirilmemiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Kasım 2011 tarihinde Dersim katliamıyla ilgili yaptığı bir konuşmada “…Dersim’de, adım adım çerçevesi çizilmiş, bahaneleri hazırlanmış bir operasyon var. Çeşitli tarihlerde Dersim raporları hazırlanıyor… 1937, 1938 ve 1939 yıllarında Dersim’de maalesef büyük bir dram yaşanıyor. Havadan, karadan, toplarla, hatta gaz bombalarıyla, Dersim’de hareket eden her şey, çocuklar, kadınlar katlediliyor…’’ diyerek en üst makamdan bu katliamı tanımıştır” ifadelerine yer veren Önlü, şu sorularına yanıt istedi:

Dersim 1937/38/39 sürecine ilişkin hakikatin ortaya çıkması ve idam edilenlerin onurlarının ve itibarlarının iade edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

Dersim halkının önderlerinden Seyit Rıza’nın mezarının olmaması için yakıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Seyit Rıza’nın bedeni nerede yakılmıştır?

Seyit Rıza ve yoldaşlarının mezar yerleri neresidir? Buna dair resmi bir kayıt bulunmakta mıdır?

1937/38/39 tarihlerinde Dersim’de kaç yurttaşımız öldürülmüştür?

Dersim’de isyan ettiği iddiasıyla tutuklanan 58 kişiden 7’sinin idam edildiğini biliyoruz. Geride kalan 51 kişiye ne olmuştur? Bu kişilerin kim oldukları ve nerede olduklarına dair resmi bir kayıt mevcut mudur?

Dersim katliamı sonrasında kaç kişi zorla göç ettirilmiş ve bu kişiler nereye gönderilmiştir?

Katliam sonrasında ailelerinden koparılarak evlatlık verilen Dersim’in kayıp kızlarına ilişkin resmi kayıtlar tutulmuş mudur? Kaç kız çocuğu evlatlık verilmiştir?

Dersim adının iadesi konusunda herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

Dersim katliamına ilişkin gizlilik kararı konulan belgeler ne zaman kamuoyuyla paylaşılacak?

İhsan Sabri Çağlayan’ın ifadesine göre Dersim’de kimyasal gaz kullanılmıştır. Bu ifadeden yola çıkarak Dersim’de yaşananların ortaya çıkması adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?