SERHAT OZAN YILDIRIM

Emek Partisi Dersim il örgütü, faturalara gelen zamlara dair Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi (FEDAŞ) binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP İl Eş Başkanları Nurşat Yeşil ve İbrahim Kasun ile Eğitim-Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun da destek verdi. Açıklamanın ardından katılımcılar tarafından faturalar yakıldı.

‘TÜİK’İ BİR KEZ DAHA BURADAN KINIYORUZ’

Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığına değinen EMEP il başkanı Ergin Tekin, “Kitleler nezdinde bütün güvenirliğini yitirmiş TÜİK, yıllık enflasyon oranını yüzde 48.69 diye açıkladı. Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu ise üç rakamlı açıkladı: Yüzde 114! TÜİK’in aylık yüzde 11 hesapladığı fiyat artışını ise ENAG yüzde 15.5 olarak hesapladı. Rakamlarla oynamakta mahir TÜİK, çarşıdan pazardan, faturalardan habersizmiş gibi davranmaya devam ediyor. Böylece ‘görülmemiş’ denilerek büyük şovlarla ilan edilen 50,5’lik asgari ücret zammı, aralık ve ocak enflasyonu tarafından neredeyse tümüyle sıfırlanmış oldu. Memur ve emeklileri, kamu işçilerini, ilgilendiren TİS zamları da tamamen iki aylık enflasyon tarafından yutulduğu gibi 20-25 puan da içeri girmiş duruma geldi. Saraya bağlılığını ilan etmiş TÜİK’i bir kez daha buradan kınıyoruz” dedi.

‘KRİZİN YÜKÜNÜ YİNE HALKIN ÜZERİNE YIKILDI’

Yerli ve yabancı tekellerin rantını ve yüksek karını esas alan enerji politikalarının faturasını emekçi halkın ve ülkenin ağır bir şekilde ödediğine vurgu yapan Tekin “Yeni yıla elektrik faturalarını katlayan zamlarla girdik. Her gelen faturaya ‘bu kadar da olmaz’ diyoruz ancak oluyor. Gördüklerimiz duyduklarımız, dudak uçuklatır cinsten. Bir önceki ayın iki katından fazla gelen faturalar için kendimizce önlemler alıyoruz ancak olmuyor. Ne elektronik ürünlerinin 22:00’dan sonra açılması ne de sürekli lamba kapatmak çözüm. AKP iktidarı yılbaşı gecesi elektriğe, kullanım miktarına göre %52 ile %125 oranında kademeli zam yaparak krizin yükünü yine halkın üzerine yıktı. Tepkiler üzerine aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowata çıkartmış olsalar dahi bu yüksek gelen faturaların düşmesi anlama gelmiyor! Müjde olarak sunulan bu yeni düzenlemede 210 kilovatsaatlik elektrik tüketimi 329 liradan 288 liraya düşecek, 41 TL’lik bir indirim” diye konuştu.

‘ZAMLAR DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR’

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar sonucunda 2021 yılının son 6 ayında 1 milyon 655 bin 226 abonenin elektrik ve doğalgazının, borcunu ödeyemediği için kesildiğini söyleyen Tekin “Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı borcundan dolayı kesiliyor. İşsizliğin çok yüksek olduğu, istihdamın neredeyse hiç olmadığı ilimiz Dersim’ de de bu durum nedeniyle, birçok vatandaşımızın elektrik faturalarını ödeyemeyeceği, ısınma sorununu çözemeyeceği koşullarla karşılaşacağımızı göstermektedir. Elektrikte kademe sınırının günde 5 kilovatsaatten 7’ye çıkarılmasının vatandaşları el yakan faturalardan kurtarmayacağı çok açık, zamlar derhal geri çekilmelidir” şeklinde konuştu.

'DIŞA BAĞIMLILIĞIN BEDELİ HALKA KESİLİYOR'

İran gazında yaşanan ve hâlâ kısmen devam eden kesinti ve BOTAŞ’ın santral ve sanayiye yönelik gazda yaptığı kısıtlamanın ardından Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) de sanayide elektrik kısıtlamasına gittiğini hatırlatan Tekin “Doğal gaz arzında yaşanan kısıtlamalar, çevrim santrallerinin üretimlerinin düşmesine neden olacağı için ürün maliyet ve satış fiyatlarında artışa yol açacak. Her gün gelen zamlara şimdi de elektrik kesintisi bahanesiyle gelen zamlar eklenecek. Hayat pahalılığı katlanarak artacak. Bu da gösteriyor ki enerjide dışa bağımlılığın bedeli halka kesiliyor. Enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olunduğunu ilk ağızdan açıklayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmezin kendisidir. Ancak Bakan, sözde enerji yatırımlarıyla ülkenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını uluslararası tekeller ve yerli sermayeye peşkeş çektikleri gerçeğini gizlemeye çalışmaktadır. Bütün sektörlerde olduğu gibi enerjide dışa bağımlılığın nedeni de her fırsatta yerlilik-millilik söylemi ile milliyetçilik propagandası yapan iktidarın uyguladığı politikalardır. Elektrik üretim ve dağıtımının tekellerin kâr ve rantı için piyasalaştırılıp sömürü alanı haline getirilmesiyle üretim, istihdam, insanca yaşam imkânları yok edilerek halk soğuk ve karanlık günlere mahkûm edilmektedir” dedi.

'KESİNTİLERDEN DOLAYI YAPILAN ZAMLAR DURDURULSUN'

Halka, “karanlığa teslim olmamak için mücadeleye” çağrısında bulunan Tekin, talepleri sıralayarak şu ifadeleri kullandı:

“İnsanca yaşayacak bir ücret için derhal tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır.

Elektrik kesintisi nedeniyle artan maliyet bahanesiyle fiyat artışları yapılmamalı zamlar durdurulmalıdır.

Elektrik, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı; yoksulluk sınırının altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan her hane için doğalgaz, su, elektrik, telefon-internet hizmeti ücretsiz olmalıdır.

Başta KDV olmak üzere, konutlarda faturaları kabartan vergi ve kesinti kalemleri kaldırılmalıdır.

Faturaları ödeyecek geliri olamayan ailelerin elektriklerinin ve gazlarının kesilmesine son verilmeli bu faturalar hazine tarafından karşılanmalıdır. Enerji üzerindeki uluslararası ve ulusal sermaye egemenliğinin son bulmasını, enerji üretiminden dağıtımına kamusal bir hizmet olarak kâr gözetilmeden sunulmalıdır diyoruz.