Belediye Yeraltı Çarşısı üzerinde bir ayara gelen grup, Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde yapılması planlanan baraj ve HES projelerini alkış ve sloganlarla protesto etti.

Burada gruba hitaben konuşan CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, projelerin iptal edilmemesi halinde mecliste oturma eylemi başlatacağını söyledi.

baraj-ve-hes-chp-(2).jpg

Erol, “Ben milletvekili olduğum sürece, Munzur’a kazma değemez. Munzur’un önüne set kurulamaz. Bu konuyla ilgili bütün bürokratik girişimlerde bulunarak sonuç alınamaması halinde Munzur’un üzerindeki projeler iptal edilene kadar Dersim halkına söz veriyorum, mecliste oturma eylemi yapıp, projelerden vazgeçilinceye kadar da meclisi terk etmeyeceğim. Gelin önce Munzur’u kurtaralım. Sonra artık diyelim ki artık bu ülkede kan akmasın, analar ağlamasın, gençler ölmesin, kamu görevlileri şehit olmasın. Barış, barış, barış diyelim” dedi.

İL BAŞKANI GÜDER, “Munzur Milli Parkı’nda bulunan bitki türlerinin yüzde 18’i endemik”

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan bin 600 bitki türünün yüzde 18’inin endemik tür olduğuna dikkat çeken CHP Tunceli İl Başkanı Ali Rıza Güder de şöyle konuştu: “Munzur Milli Parkı’nda bin 600 adet bitki türü vardır ve bunların yüzde 18’i endemik türlerden oluşmaktadır. Nesli tükenen canlı türlerinin Munzur Havzası’nda yaşadığına dair akademik ve somut tespitler mevcuttur. Yasal zorunluluğun ötesinde Hükümete şunu da sormak isteriz; Bu barajları yapmaya gerçekten bu kadar mecbur musunuz? Bu barajlardan elde edilecek toplam enerji 140 megawattır. Bu ülkenin toplam enerji ihtiyacının 1000’de biri bile değildir. Bu kaynağı nükleer enerjiden sağlamak için bir avuç toprak yeterli değil mi? Güneş enerjisinden elde etmek için belki de bu barajların kapladığı alanın 100’de biri yeterlidir. Bu enerjiyi sağlamak için doğayla sözleşmenizi yenileyip alternatif enerji kaynaklarına yönelmek hem hukukun hem vicdanın gereğidir.”

baraj-ve-hes-chp-(1).jpg

ALTAY, “MUNZUR KUTSAL”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, şunları söyledi: “Munzur çayının yöre halkı için ayrı bir değeri, ayrı bir önemi anlamı var.  Alevi inancına göre değeri var. Her derenin, her çayın üzerine HES yapma anlayışı doğru bir anlayış değil. Bölge halkı ve biz Munzur’un şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da özgür akması için mücadele edeceğiz. Hükümetin de bu konuda sağduyulu bir karar vermesi ümidiyle bu çiçekleri Munzur’a salıyoruz.”

baraj-ve-hes-chp-(3).jpg

Grup, açıklamanın ardından Munzur ve Pülümür Çayı’nın birleştiği noktada bulunan Gole Çetu Parkı’na kadar yürüyerek Mameki Köprüsü üzerinden Munzur Çayı’na karanfil attı.

baraj-ve-hes-chp-(5).jpg