Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği tarafından Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenen anmaya, Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul, Nurhayat Altun, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Seyit Rıza Heykelinin önünde mumlar yakılarak karanfiller bırakılmasının ardından idam edilenler için saygı duruşunda bulunuldu.

anma_ic-009.jpg“Kefensiz Toprağa Düşenleri 79. Yılında Anıyoruz” pankartının açıldığı açıklamada Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği adına konuşan Dursun Demirtaş, 79 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda Seyit Rıza, Uşene Seydi, Fındıq Ağa, Küçük Hasan, Aliye Mirzali, Hesen Ağa, Oğlu Reşik Uşen 15 Kasım 1937’de idam edildi. Bir kez daha onların şahsında 1937-38 Dersim katliamında yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Unutmadık, unutmayacağız; unutturmayacağız” dedi.

1937-38 yıllarında dünyada benzeri görülmeyen bir soykırım yaşandığını ifade eden Dursun Demirtaş, yaşananlarla yüzleşilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Hukukun evrensel normlarına saygılı, eşit, özgür ve demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Kefensiz yatanlarımızın mezar yerlerini açıklayın, dilimize, inancımıza saygı gösterin. Her taşını kutsal bildiğimiz coğrafyamızdan ellerinizi çekin. Dersim’in kayıplarını ve arşivlerini açıklayın. Bu topraklarda bir daha katliam ve soykırım yaşanmaması için adım atın. Hakikatlerin ortaya çıkması, adaletin sağlanması ancak böyle gerçekleşebilir. Bir kez daha Dersim katliamını, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamını lanetliyoruz. Onları saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Seyit Rıza, arkadaşları ve katliamda hayatını kaybedenler için lokma dağıtıldı.