Haber: Kadir MERKİT/Serhat Ozan YILDIRIM

“Belki derdimize çare bir çiçektir diye çıktığımız bu yolda derdimize çare bir sürü çiçekle tanıştık” sloganıyla Dersim Atatürk Mahallesi’nde doğal sabun üretmeye başlayan Semra Yeşil, ürettiği sabunlara özellikle il dışından talep olduğunu söylüyor.

KİMYASALLARA ALERJİSİ NEDENİYLE DOĞAL ÜRÜNLERE YÖNELDİ

Doğal sabun üretimine nasıl başladığı hakkında bilgi veren Yeşil, “Mezun olduktan sonra çeşitli sektörlerde yapı ve tekstil kimyasalları sektöründe kimyager olarak çalıştım. Bu süre zarfında çalışırken kimyasallara alerjim ortaya çıktı. Kimyasallara alerjim ortaya çıkınca bununla nasıl baş ederimin yollarını aradım. Kitaplar okudum, eğitimlere gittim, hayat tarzımı değiştirmeye başladım. Kendi ürettiğim kozmetikleri kullanmaya başladım. Kremler yaptım. Evde sabunlar yaptım. Bunları yaptıktan sonra alerjim hafiflemeye başladı. Fakat bir çelişki yaşamaya başladım bu sefer de  hayatımda. Sanayi bölgesinde doğayı kirleten bir fabrikada çalışıp evde bitkisel ürünler yapmak çelişki yarattı bende ve işi bırakmak zorunda kaldım” dedi.

MEMLEKETİNE DÖNEREK DOĞAL SABUN ÜRETİMİNE BAŞLADI

Memleketi Dersim’e dönme fikrinin hep var olduğunu belirten Kimya Mühendisi Semra Yeşil, “Ama burada mesleğimi icra edebileceğim herhangi bir fabrika veya sektör olmadığı için ne yapacağımı da çok bilemiyordum. Sonraki süreçte bu bitkisel kozmetiklerle zaten uğraşıyorum, mesleğim de bu zaten. Niye böyle bir iş yapmıyorum diye düşünmeye başladım. Yaklaşık 9 ay önce Dersim’e yerleştim. Geçen bahar köyde bir kaç bitki yetiştirmeye başladım. Bu bitkilerden ve doğadan topladığım bitkilerle “JİL” markası adı altında doğal ürünler; doğal sabunlar yapmaya başladım. Zaten şehrimiz bitki çeşitliliği manasında çok zengin olduğu için hiçbir zorluk çekmedik. Şimdilik dokuz çeşit doğal sabun yapıyoruz. Bunları yaparken sadece zeytinyağını dışarıdan alıyoruz. Zeytinyağı ve buraya özgü bitkilerin harmanlamasıyla ortaya çıkmış oldu. Bunun dışında buraya özgü bir kozmetik geliştirme fikrim var. Bununla ilgili çalışmalar yapıyorum. Buraya özgü bir bitkinin kolonyası, kremi ve sabunu olabilir. İnsanlar bu manada çok şey bekliyor” diye konuştu.

Dersim’de üç aydan beri üretim yaptıklarını dile getiren Yeşil, “Dersim dışındaki hemşerilerimiz büyük ilgi gösteriyor. Siparişleri oluyor onlara hediye siparişler gönderiyorum. Geri dönüşler çok olumlu. Buraya gelip artık Dersim’de üretilen bir şey var bunu arkadaşlarımıza hediye olarak götürebiliyoruz diyen çok insan oldu ve bu da bizi çok motive eden bir şey. KOSGEB'den kadın girişimci desteği aldık. Bununla devam ediyoruz. Onun dışında bitki fideleri istedik. Bu bahar ayında çeşitli bitkiler yetiştireceğiz. Doğadan da çeşitli bitkiler toplayacağız. Bunlarla bitkisel kozmetikler üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Belki derdimize çare bir çiçektir dediğimiz yolda derdimize çare bir sürü çiçekle tanıştık” sloganıyla hareket ettiklerinin altını çizen Yeşil, “İsim ararken bayağı uğraştım. Yaptığım işe uygun bir isim bulmak istedim. “JİL” de bu manada buna uygun bir kelimeydi. Jil; Zazaca’da filiz, meydana gelme, topraktan ilk çıkma anlamına geliyor. Bu da benim yaptığım işle çok örtüşen bir isim olduğu için bunu tercih ettik” dedi.

Sanayi tarzı değil butik üretim yaptıklarını kaydeden Yeşil bir de ortağını olduğunu söyledi.

Şu anda Atatürk Mahallesi ve merkezde Baran Kitabevi’nde satışı yapılan doğal sabunlardan almak isterseniz aşağıdaki iletişim bilgilerinden yararlanabilirsiniz.

GSM: (0) 543 978 0062

Adres: Elazığ yolu Doğan Apt. B Blok No: 19 Atatürk Mahallesi/Dersim

https://www.facebook.com/Jildogal/

https://www.instagram.com/jildogal/

ste3-001.jpg