Bir vatandaş olarak, doğayı korumak ve eski haline getirmek için büyük ölçekli koruma ve uluslararası çözümler için yerel düzeyde savunuculukta aktif bir rol oynayabilirsiniz. Üretme ve tüketme şeklimiz, doğanın bozulmasının en büyük itici gücüdür. Biyoçeşitliliğin daha fazla kaybını önlemek ve doğayı eski haline getirmek için artık gıda sisteminde bir değişiklik yapılması gerekiyor

7-19 Aralık 2022 tarihleri ​​arasında, Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Sözleşmesi veya COP15 konulu 15. konferans Kanada'nın Montreal kentinde yapılacak. Bu zirve sadece on yılda bir düzenleniyor. Hükümet başkanları ve diğer kilit karar vericiler daha sonra önümüzdeki on yıl için küresel biyolojik çeşitlilik hedefleri belirlemek üzere bir araya gelirler.​

Önceki COP atamalarında belirledikleri hedeflerin hiçbiri gerçekleştirilmedi. Bu, dünyadaki doğa için çok önemli bir andır. Ülkelerin, 2030'a kadar doğanın %30'unun korunduğu, gıda sistemimizin ayak izinin yarıya indirildiği ve finans dünyasının yeşillendiği iddialı bir küresel planı kabul etmeleri dünyanın geleceği için oldukça önemli. Biyoçeşitlilik kaybını durdurmak, doğaya olumlu bir dünya yolunda ilerlemek için bu 'biyoçeşitlilik için’ Paris Anlaşması'nı taahhüt etmelidirler.

Biyoçeşitlilik nedir?

Öncelikle biyoçeşitliliğin tam olarak ne olduğunu ve neden bu kadar önemli olduğunu bilmek önemlidir. Biyoçeşitlilik kavramı, tüm bitki, hayvan ve mikroorganizma türlerini ve aynı zamanda bu türler içindeki muazzam genetik çeşitliliği ve bataklıklardan çöllere parçası oldukları ekosistemlerin çeşitliliğini kapsar. Dolayısıyla belirli bir alandaki biyolojik çeşitlilik, o alanın ne kadar sağlıklı olduğunun bir göstergesidir.

Yeryüzündeki tüm organizmalar doğrudan veya dolaylı olarak ekosistemlerle bağlantılıdır ve hayatta kalabilmeleri için birbirlerine bağımlıdırlar. İnsanlar bir istisna değildir. Biz de doğaya bağlıyız ve onun bir parçasıyız. Bu nedenle bir biyoçeşitlilik krizi sağlığımızı ve varlığımızı da tehlikeye atar.

Pek çok insan geçimini doğrudan doğaya bağlıyor. Temiz içme suyu, yiyecek ve gelir kaynağı sağlar. Güçlü ekosistemler, iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı da önemli koruma sağlar.

‘Sosyal’ görevimiz

Doğa ve biyolojik çeşitlilik, varlığımızın ve ekonomimizin temelidir. Ancak doğa ve biyolojik çeşitlilik iyi durumda değil. Biyoçeşitliliğin kaybı günümüzün en önemli küresel zorluklarından biridir. Dünya çapında biyoçeşitlilikte benzeri görülmemiş bir düşüş var. Bu, çeşitli (uluslararası) ulusal çalışmalarla gösterilmiştir. Bunun nedeni, örneğin, yeni inşaat, habitatların parçalanması ve (tehlikeli) maddelerin emisyonudur.

1950'den beri tüm ekosistemlerin doğal kalitesi düştü. Bataklıklar ve kumullar en az etkilenirken, ormanların, fundalıkların ve doğal ve tarımsal olarak kullanılan otlakların biyolojik çeşitliliği en çok azaldı. Yarı doğal otlaklar, ormanlar ve bataklıklardaki çeşitlilikteki azalma 2010 yılında durmuş gibi görünürken, fundalık ve kumulların kalitesi halen bozulmaya devam ediyor.

Neredeyse yediğimiz her şeyin izi doğrudan veya dolaylı olarak biyolojik çeşitliliğe kadar izlenebilir durumda. Yapı malzemeleri, ilaç ve endüstriyel hammaddelerimizin büyük bir bölümünü biyolojik kaynaklardan elde ediyoruz. Birçok turizm türü, esas olarak doğa etrafında döner. Jones-Walters, "Biyoçeşitlilik bu nedenle muazzam bir ekonomik değeri temsil ediyor" diye vurguluyor. BM Biyoçeşitlilik Sözleşmesi bunu şu şekilde ortaya koymaktadır: “Dünya ekonomisinin en az yüzde 40'ı ve yoksul nüfusların ihtiyaçlarının yüzde 80'i biyolojik kaynaklara bağlıdır. Dahası, biyoçeşitlilik ne kadar zenginse, tıbbi keşifler, ekonomik gelişme ve iklim değişikliği gibi yeni zorluklara uyum sağlama şansı o kadar artar.” (Kaynak: Wageningen Üniversitesi & Araştırma-Hollanda)

Biyoçeşitlilik ve arılar

(Vahşi) arıların, kelebeklerin, uçan sineklerin ve diğer tozlaşan böceklerin sayısı dünya çapında azalmaktadır. Hollanda'da bulunan 360 çeşit arının yarısından fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Hollanda, en geç 2030 yılına kadar arı ölümlerini ve tüm tozlayıcıların azalmasını durdurmak için önlemler alıyor.

Poleni bir çiçekten diğerine taşımak için böceklere ihtiyaç vardır. Birçok gıda mahsulü ve bitki ancak o zaman üreyebilir veya meyve verebilir. Tozlaşma, özellikle meyve ve sebzeler olmak üzere gıda ürünlerinin %75'inden fazlası için gereklidir.

Doğada yabani bitkilerin %85'inden fazlası tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Böcekler bu nedenle tarım ve bahçecilik için önemlidir. Örneğin elma, armut, çilek ve domates farklı böcekler tarafından tozlaştırılırsa çok daha iyi gelişir.

(Vahşi) arılarla ilgili ulusal ve uluslararası kaygılar vardır. Hollanda'da 360 çeşit arı vardır. Ancak yabani arı türlerinin yarısından fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ulusal Kırmızı Arı Listesinde yer alırlar. 'Hollanda Arılarının Kırmızı Listesi' ile ulusal hükümet, Hollanda'daki yaban arılarının sayısını takip ediyor.

Yabani arı için en büyük tehdit, yiyecek ve yuvalama yerlerinin olmamasıdır. Bu, aşağıdakilerin doğrudan bir sonucudur:

Yoğun büyük ölçekli tarım;

Kentleşme;

Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı, arı popülasyonunun korunması ve büyümesi için Ulusal Arı Stratejisi'ni hazırladı. Doğayı koruma kuruluşları, şirketler, araştırma enstitüleri, tarım ve bahçecilik kuruluşları ve yarı-hükümetler stratejiyle yakından ilgilenmektedir. Arıların ve diğer tozlayıcıların korunmasına katkıda bulunan 100'den fazla plan üzerinde birlikte çalışırlar.

Hollanda'daki arıların ve diğer tozlayıcıların sayısı 2030 yılına kadar azalmamalıydı. Hatta büyüdü. Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı 2023'te tozlayıcı sayısının artıp artmadığını ölçmek için sayıları saydıracak. 2030'da ise Ulusal Arı Stratejisi hedefine ulaşılıp ulaşılmadığını ölçmek için başka bir sayım yapılacak.

Daha fazla arı ve tozlayıcı için önlemler:

Bu, yerel çiçekli çiçekler, bitkiler ve çalılar ile daha fazla tarla, park ve bahçelerin inşasını içerir. Daha fazla gevşek kum, asfaltsız yollar ve darmadağın köşeler, tozlayıcıların yuvalarını yer altına inşa etmelerine olanak tanır. Bu önlemler esas olarak belediyeler, iller ve su kurulları tarafından uygulanmalıdır. Ancak işlerini, tarlalarını ve bahçelerini arı dostu bir şekilde tasarlayan çiftçiler ve bostancılar da mevcut.

Arıcıların iyi eğitimli olması bal arısı için önemlidir. Arıcılar bal arılarını nasıl sağlıklı tutacağını bilirlerse arı popülasyonunu hastalık ve zararlılara karşı daha iyi koruyabilirler.

Örneğin, arılar için çekici olan ürünlerde zararlı bitki koruma maddelerinin kullanılması zaten yasaklanmıştır.

Halk olarak ne yapabilirsin?

Bir vatandaş olarak, doğayı korumak ve eski haline getirmek için büyük ölçekli koruma ve uluslararası çözümler için yerel düzeyde savunuculukta aktif bir rol oynayabilirsiniz. Üretme ve tüketme şeklimiz, doğanın bozulmasının en büyük itici gücüdür. Biyoçeşitliliğin daha fazla kaybını önlemek ve doğayı eski haline getirmek için artık gıda sisteminde bir değişiklik yapılması gerekiyor. Habitatları koruma, bağlama ve eski haline getirme; yaban hayatının yaşadığı alan, ormansızlaşma ve tarım arazileri, yollar, şehirler ve madencilik için açıklık nedeniyle ciddi bir baskı altındadır. Hayvanlar, orman dikerek ve ekolojik ürünler inşa ederek doğa alanlarını birbirine bağlayarak, yiyecek veya eş ararken bir alanda daha güvenli bir şekilde hareket edebilirler. CO2'yi emmek ve iklimi sabit tutmak için ormanlara, otlaklara ve sağlıklı okyanuslara ihtiyaç vardır. Doğal olarak akan nehirler ve taşkın yatakları bizi taşkınlardan korur. Bu doğal çözümleri (doğa temelli çözümler olarak da bilinir) kullanırsak, yalnızca iklim değişikliğiyle mücadele etmekle kalmaz, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği ve kendi yaşam çevremizi de güçlendiririz. Yerel halk ve yerli topluluklarla birlikte: araştırmalar, yerli topluluklar tarafından yönetilen alanlarda, hükümet tarafından yönetilen korunan alanlara göre daha az ormanın yok olduğunu gösteriyor.

O yüzden 'Memleketine Sahip Çık’