RTÜK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek'i sert dille eleştiren Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç'in sözleri nedeniyle TV 8'e uyarı cezası verdi.

RTÜK'ün son toplantısında TV8'de 19 Kasım 2009'da yayınlanan "Bunu Konuşalım" adlı program ele alındı. Programa konuk olan Kamer Genç'in ağır eleştirilerde bulunduğu ifade edilen RTÜK kararında şöyle denildi:

"Tayyip Erdoğan ve çevresi devleti talan etmişler. Devletin bütün kaynaklarını kendi yandaşlarına götürmüşler. Mesela Cemil Çiçek'in damadı gitmiş TOKİ'de bir inşaat almış. İşte iki trilyonluk inşaat. Üç yüz milyar lira başkasına vermiş, bir trilyon beşyüz milyar lirayı cebine koymuş. Tayyip Erdoğan gitti, devletin iki bankasından 750 milyon Dolar aldı, kendi damadının şirketine verdi. Almanya'daki Deniz Feneri meselesinde gittiler, bir milyon 700 Euro'luk kredi aldılar. Bunun 400 bini Erdoğan'ın oğlunun bacanağının hesabına gitti."

Genç'in konuşması karşısında sunucunun, bu konuların mahkeme sürecinde olduğunu ve bazı iddiaların muhatabı tarafından yalanlandığını belirtmesi üzerine kararda Genç'in şöyle devam ettiği kaydedildi:

"Tayyip Bey kendine aykırı olan şeylere, yayın yasağı koyuyor, siyasi rakiplerinin hepsini hapishaneye tıkıyor, herkesi dinliyor Devletin bütün ihaleleri kendi yandaşlarına gidiyor. Türkiye'de bir İslam devleti kurmak istiyor. Bütün hesapları ceplerimize nasıl doldururuz."

-SİYASETÇİ ELEŞTİRİYİ GÖZE ALMALI-

RTÜK, Kamer Genç'in bu sözlerinin "Yargı kararı ile kesinleşmedikçe, hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi" ilkesine aykırı olduğunu ve TV 8'e uyarı cezası verilmesini benimsedi. Bu karara üyelerden Mehmet Dadak karşı çıktı ve yazdığı muhalefet şerhinde de şöyle dedi:

"AİHM kararlarında siyasetçilerin Başbakan, Bakanlar ve milletvekillerinin, daha fazla eleştirilebileceği, çünkü toplumun önüne çıkarken bunu göze almış olacakları genel kabul görmüş ve yerleşmiş yargı içtihadıdır. Eleştiriyi yapan konuşmacının bir siyasetçi olması ve sunucunun zaman zaman konuşmacıyı uyarması nedeniyle, düşünce özgürlüğü kapsamında söylenmiş ifadeler olduğu düşünce ve kanaatiyle çoğunluğun ihlal olduğu yönündeki kararına karşıyım."