Polat Şaroğlu ve milletvekillerince TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye’de yıllık nüfus artış hızı yükselmesine rağmen ilimizin son yıllarda en az nüfusa sahip olan iller arasında kaldığı belirtilerek, “Ayrıca nüfus yoğunluğu olarak ifade edilen ‘bir kilometrekareye düşen kişi sayısı’ verilerine göre de Tunceli ili nüfus yoğunluğu en az il olarak kayda geçmiştir” denildi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi, TÜİK verilerine göre ilimizin en az nüfusa sahip il olmasının altında yatan sosyal ve ekonomik sebeplerin araştırılması amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını içeriyor.

Araştırma Önergesinin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

Eğitimli genç nüfus göçe zorlanıyor

“Bu tablonun ortaya çıkmasındaki en büyük etken, aynı zamanda ilimizin temel sorunlarından biri olan işsizlik ve istihdam alanlarının sınırlı olmasıdır. Özellikle, son yıllarda eğitim düzeyi en yüksek iller arasında yer alan Tunceli’deki genç nüfus, işsizlik ve istihdam sorunu sebebiyle büyük kentlere göç etmekte fakat bu durumun önüne geçecek çözüm politikaları geliştirilmemektedir. Bu durumdan kaynaklı ne yazık ki son dönemde intihar vakaları da yaşanmaktadır. İlimizin istihdam alanlarının sınırlı olması ve yeni kamu yatırımları konusunda somut adımlar atılmaması, ilimizdeki genç işsiz sayısını arttırmakta ve eğitimli genç nüfusu dışarı göçe zorlamaktadır”