TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Önlü önergesinde, “Dersim'in Ovacık Kaymakamlığı tarafından ilçeye bağlı Arslandoğmuş, Gözeler, Yeşilyazı, Kuşluca, Yarımkaya, Yaylagünü, Molaaliler ve Buzlutepe köy muhtarlıklarına gönderilen yazıda köylerin ‘afet bölgesi’ ilan edildiği ve köylerin boşaltılarak var olan evlerin yıkılması gerektiği belirtilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Bazı köylerin maden ruhsatı gerekçesiyle afet kapsamında alınarak boşaltılmak istendiğini iddia eden Önlü, bazı muhtarların köylerinde yıkılması gereken bir yapının olmadığını söylediğini kaydetti.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

1-            Bölgede yapılacak maden ocakları ve maden aramaları için bu köylerin boşaltılmak istendiği iddiaları doğru mudur?

2-            Afet kapsamına alınıp, yıkılarak boşaltılması istenen Arslandoğmuş, Gözeler, Yeşilyazı, Kuşluca, Yarımkaya, Yaylagünü, Molaaliler ve Buzlutepe köylerinde en son ne zaman bir etüt çalışması yapılmıştır? Bu etüt çalışmalarına göre ismi geçen köyler hangi afet riskiyle karşı karşıyadır?

3-            Bu köylerde hâlihazırda yaşamakta olan kişi sayısı kaçtır? Boşaltılması durumunda bu köylerde kalmakta olan vatandaşların mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

4-            Bu köylerin tamamı mı yıkılarak boşaltılmak istenmekte yoksa sadece belirli evler mi yıkılarak boşaltılmak istenmektedir?

5-            Yeşilyazı köyü muhtarı Hüsamettin Ateş köylerinde eski yapıların onarıldığını ve ya yıkılarak yeniden yapıldığı belirterek köylerinde yıkılması gereken bir yapı olmadığı belirtmiştir. Yeşilyazı köyü neden bu kapsama alınmıştır?

6-            Yıkılarak boşaltılması istenen Arslandoğmuş, Gözeler, Yeşilyazı, Kuşluca, Yarımkaya, Yaylagünü, Molaaliler ve Buzlutepe köylerinin bulundukları alanlara maden ruhsatı verilmiş midir? Verilmiş ise hangi köyler maden sahası içerisindedir?

7-            Afet riski taşıyan bölgelere maden ruhsatı verilmesinin gerekçesi nedir?