Önümüzdeki günlerde meclis komisyonlarında ardından da genel kurul da görüşülerek yasalaşması beklenen Türkiye İnsan Hakları Kurumu ile ilgili tasarı, hükümet tarafından Meclis’e sevk edildi.

Yasayla Başbakanlık bünyesinde Türkiye İnsan Hakları Hakları Kurumu oluşturulacak.

11 kişiden oluşan ve Bakanlar Kurulu tarafından 4 yıl için seçilecek olan kurul, insan hakları ihlalleriyle ilgili başvuruları doğrudan inceleyecek. Bir kişi, kendisiyle ilgili ihlal olduğu gerekçesiyle kurula doğrudan başvurabilecek.

Kurul kendisine gelen şikayetlerden gerekli gördürklerini yargıya taşıyabilecek ve sonucunu doğrudan takip edecek. Aynı zamanda kurul, üniversitelerin insan hakları kürsüsüne katkıda bulunacak.

Kuruluşun özellikleri arasında, cezaevlerindeki ihlal iddiaları ilgili olarak izleme komiteleri oluşturması, tüm kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi isteyebilmesi ancak talimat veremeyecek olması, özerk olması, üyelerinin hiçbir siyasi partiye daha önceden üye olmadığı şartının aranması var.

Özgürlüğünden mahrum bırakılan ve cezaevlerinde koruma altındaki insanlara ziyeretler yapılacabilecek olan kurum, çalışmalarını kamuoyu ile paylaşacak.

Yurt dışı ve içinde temsilcileklerin açılması gündeme gelecek ancak yurt dışı için en fazla 2 temsilcilik sınırı konacak.