Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiasıyla ilgili olarak açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı’nın çarşamba günü yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Başbuğ, “Biz yorum yapmadık sadece gerçek açıklamaları yaptık. Belki bazı suallere cevap verememiş olabiliriz” dedi.
Genelkurmay karargâhındaki Orbay Salonu’nda dün, vefatının 36. yıldönümü nedeniyle 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü anma toplantısı yapıldı. İnönü’nün hayatından kesitlerin sunulduğu resim sergisini gezen Başbuğ, gazeteciler ile sohbet ederken, Arınç’a suikast düzenleneceği iddialarıyla ilgili soru üzerine, şunları söyledi:
“Bu konularda şimdi değerlendirme yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. İlk elden konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında görüş yok. Çarşamba günü yapmış olduğumuz açıklama belki size göre geç olmuş olabilir. Onun da değerlendirmesini biraz bize bırakın. Tabii siz de bazı şartları, durumları bilmiyorsunuz. Biz yapmış olduğumuz açıklamada bir yorum yapmadık. Değerlendirme yapmadık. Sadece elimizde olan gerçek bilgileri aktardık kamuoyu ile paylaştık. Bugün itibariyle ona ilave edeceğim herhangi bir şey yok. Bekleyeceğiz. ”

Zamanı gelince tamamlarız
Başbuğ, Arınç’ın TSK açıklaması için “Tevil yollu ikrar” dediğinin sorulması üzerine, “Bakın siz medya olarak bizi ille tartışmaya çekmek istiyorsunuz. O konuda hiçbir yorum yapmam. Belki bazı suallere cevap verememiş olabiliriz ama netice olarak bugün buna ilave edeceğim bir şey yok. İleride zamanı geldiğinde belki bizim de bazı tamamlayıcı bilgiler verme durumumuz olabilir” diye konuştu. Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, “Kendimizi yargı organlarının yerine koyarak bu konuyla ilgili bugün itibariyle kesin hüküm vermek istemiyoruz. Zamana ihtiyaç var” dedi.

 

Başbakan’a bilgi verdim...
Başbuğ, soru üzerine, Yüksek Askeri Şûra toplantısında, TSK’ya karşı yürütülen psikolojik harekât konusunda Başbakan Erdoğan’a bilgi verdiklerini belirterek, şöyle devam etti: “Orada da tabii ki bu konuya ilişkin özellikle başbakanımıza bilgi verdik. Bu zaten YAŞ’ın basın bildirisinde de var. Bilinen bir şey, ümitliyim ve önemli olduğunu değerlendiriyorum. Ümitliyim, çünkü gerçekten bu ciddi bir sorundur, eğer birbirimizi tanıyorsak, ben hiçbir zaman karamsarlığa düşen bir yapım yoktur, ümitsizliğe düşen bir yapım yoktur, özellikle her zaman şunu söylüyorum. Dolayısıyla hiçbir zaman karamsarlık, ümitsizlik, çaresizlik içinde olunmamalı. Elbette sorunlar var ama zamanla bunların tükeneceğini yok olacağını düşünüyorum. Bu konuda ümidimi koruyorum.”