Konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle önerge veren Önlü, “20 Temmuz 2016'da Türkiye’de ilan edilen OHAL sonrasında cezaevlerinde de OHAL rejimi hayata geçirilerek mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve kötü muamele uygulamaları yoğun bir biçimde artmıştır. Hak ihlallerinden biri de güvenlik, disiplin, yer doluluğu vb. gerekçelerle mahpusların istemleri dışında sevk (sürgün) edilmeleridir. Öyle ki bir ay gibi kısa sürede üç farklı hapishaneye sürgün edilen mahpusların olduğu bilinmektedir. Sürgünler genellikle gece saatlerinde mahpusların hücreleri basılarak yapılmaktadır. Kişisel eşyalarını dahi almasına izin verilmeyen mahpusların kötü ve havasız ring araçlarıyla sevk edildiği ve birçok mahpusun ailesinden çok uzaklara sevk edildiği bilinmektedir. 

26 yıldır cezaevinde tutulan Mahpus Mehmet Özen de Diyarbakır D tipi Cezaevi’nde kalmakta iken kendi isteği dışında adeta cezalandırılarak Adana F Tipi Cezaevine gönderilmiştir. Mehmet Özen ağır hasta mahpuslar arasında olup iki ayağı da kesik olduğu için yaşamını tekerlekli sandalyeyle idame ettirmektedir. Mehmet Özen’in sürgün edildiği Adana F Tipi Cezaevi’nin fiziki koşulları, tekerlekli sandalye kullanımına elverişli olmadığından dolayı, Özen’in temel yaşam faaliyetlerini tek başına yerine getirme olanakları bulunmamaktadır. Hastalıkları hastane ve doktor raporlarında da sabit olan Özen’in midesinde ki kurşunun da hala çıkartılmadığından dolayı yemek yiyemediği ve durumunun kötüye gittiği belirtilmektedir” ifadelerini yer verdi.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1-            Ağır hasta olduğu hastane ve doktor raporlarıyla sabit olan ve iki ayağı kesik olduğu için yaşamını tek başına idame ettiremeyen Mehmet Özen neden kendi isteği dışında Adana F Tipi Cezaevi’ne gönderilmiştir?

2-            Mehmet Özen’in sürgün edildiği Adana F Tipi Cezaevi’nin fiziki koşulları, tekerlekli sandalye kullanımına uygun mudur? Değilse Mehmet Özen’i fiziki koşulları uygun olan Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne yeniden sevk edilmesi adına bir girişiminiz olacak mıdır?

3-            Son 1 yıl içerisinde kaç mahpus kendi isteği dışında başka bir cezaevine sevk (sürgün) edilmiştir?

4-            Son 1 yıl içerisinde disiplin cezası nedeniyle sürgün edilen mahpus sayısı kaçtır?

5-            Ailelerinden uzak bölgelere sürgün edilen mahpusların aileleri kapalı görüş yapabilmek adına pandemi koşullarında uzun seyahatler yapmak durumunda kalmaktadır. Bu sebeple mahpuslara daha fazla telefon hakkı sağlanması noktasında bir çalışmanız var mıdır?

6-            Pandemi ile birlikte duran hastane sevkleri son dönemlerde yeniden başlamışsa da hastane dönüşleri uygulanan 14 gülük karantina süresinin koşulları nedeniyle mahpuslar hastaneye gitmek istememektedir. Hastane sevkleri sonrasında uygulanan 14 günlük karantina uygulamasını kaldırma yönünde bir çalışmanız var mıdır?

7-            Pandemiyle birlikte cezaevlerinde ki sağlık koşullarının giderek ağırlaştığı bilinmektedir. Pandemi koşullarında ağır hasta tutsakların bakımı ve sağlık hizmetleri nasıl karşılanmaktadır?

8-            Ağır hasta tutsaklar “Koşullu salıverilme” hakkından neden yararlanamamaktadırlar? Şu anda Türkiye cezaevlerinde kaç tutuklu “koşullu salıverme” şartlarına uymasına rağmen serbest bırakılmamaktadır?

Öte yandan Milletvekili Önlü, konuya ilişkin Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na da yazılı başvuruda bulundu.