Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart temalı kadın şenliği yaptı. Yüzlerce kadının katıldığı şenlikte Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, seçimlerde, Devrimci Güç Birliği adı altında bir araya gelmiş emek ve demokrasi güçlerini desteklediklerini bir deklarasyon ile duyurdular.

kadin_ic1-001.jpg

Dersim Kadın Platformu, 1 Mart’ta düzenlenen mitingle başlattığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü, 9 Mart’ta Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinin yaptığı şenlikle noktalandı. Yüzlerce kadının bir araya geldiği şenlikte; program öncesi kadınlara “8 Mart ve kadınların talepleri” temalı bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun ardından Dernek adına, Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği başkanı Leyla Kasım Işık konuşmasını yaptı. Konuşmasına Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlayarak başlayan Işık, 8 Mart’a yolsuzluk iddiaları ile girildiğini belirterek, “Bizler yalan ve talan düzeni değil; gerçek eşitlik ve demokrasi istiyoruz” dedi. AKP’nin kadın politikalarına değinen Işık, kadınların AKP iktidarında, yaşamlarının her alanında daha geriye itildiğini; yok sayıldığını, kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığını belirtti. Bölge kadınlarının savaşın her türlü yüzünü gördüklerini belirten Işık, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da barış mücadelesinin en önünde, savaşın en büyük mağdurları, biz kadınlar olacağız” dedi. Suriyeli ve Rojovalı kadınların yaşadıklarına ve mücadelelerine değinen Leyla Kasım Işık, Suriyeli ve Rojavalı kadınlar ile dayanışma çağrısı yaptı.  

kadin_ic-001.jpg

Işık, yaptığı konuşmanın ardından Devrimci Güç Birliğini desteklediklerini basına deklare etti.

Leyla Kasım Işık’ın ardından söz alan Tunceli Belediyesi Başkanı Edibe Şahin konuşmasını yaptı. Kadınların yönetimlerdeki önemine değinen Şahin “iki dönem önce ilk kadın arkadaşımız aday olduğunda, toplumdaki algı aman kadından başkan mı olur iken şimdi bir kadın da yönetim de olsun algısı var artık” dedi. “yerel yönetimlerde de yaşamın her alanında da olalım” diyen Şahin, 5 yıllığına kendisini seçtikleri için kadınlara teşekkür etti. Ardından söz alan Tunceli Belediyesi Başkanlar kurulu(eş başkan) adayı Nurhayat Altun kadınları selamlayıp, dünya emekçi kadınlar gününü kutladı. Altun kadının yaşamdaki önemine değinerek, “kadın her zaman sisteme artı bir alternatif bulur” dedi. Altun’dan sonra söz konuklardan, il genel meclisi adayı Derman Tekin Tarancı’ya verildi. 8 Mart’ın tarihine değinen Tarancı; halen 157 yıl önce diri diri yakılan o kadınların mücadelesini sürdürdüklerini belirtti. Egemen sınıfın kadını ötekileştirdiğini belirten Tarancı, egemen sınıfa karşı alternatifin halk güçleri olduğunu vurguladı. Devrimci Güç Birliğinde Emek ve Demokrasi güçleri olarak bir araya geldiklerini belirten Tarancı, “kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz diyoruz. Ve hep birlikte buna aday mıyız” diye konuştu.