Tunceli İl Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ il birlikte Ovacık-Kedek Cemevi Dedesi Zeynel Batar, Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kadir Bulut ve Dersim Gazetesi Yazarı Ergin Doğru panelist olarak katıldı. Moderatörlüğünü Üniversite Öğrenci Konseyi Genel Sekreteri Caner Şimşek’in yaptığı panel öncesinde Ovacık-Kedek Cemevi Dedesi Zeynel Batar inancını yansıtan deyişlerini okudu.

          Panelin açılış konuşmasını yapan Öğrenci Konseyi Başkanı Ferhat Güven, Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile beraber böyle bir etkinlik düzenlemekteki amaçlarının hem kaybolan Aleviliği yeniden yeşertmek bir diğer taraftan da önyargıları yıkmak olduğunu dile getirdi.

universite_ic-001.jpg

          Açılış konuşmasının ardından konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise, İlin adını ‘Dersim’ üniversitenin adını ‘Munzur’ olarak hayata geçeceğini, bu değişim ve dönüşümün anayasada belirtilen kurallarla olacağını söyleyerek bu değişim için en çok elini taşın altına koyması gerekenin, sorumluluk yüklenmesi gerekenin üniversite öğrencilerinin olduğunu dile getirdi. Bunu da ancak diyalog yoluyla, konuşarak, hukuk içerisinde kalınarak başarıla bileneceğine yürekten inanmak gerektiğini dile getirdi.

          Açılış konuşmalarının ardından sunum yapan Ovacık-Kedek Cemevi Dedesi Zeynel Batar, sunumunda Dersim’de Hızır oruçlarının anlamını ve bu kültürün nasıl olduğunu, Alevilik kızıl baş inancının nasıl dile getirildiğinden bahsetti. Sunumunun devamında Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kadir Bulut’un Dersim’de Hızır inancı ve Çeto inancı ile ilgili konuşmasından sonra Dersim Gazetesi Araştırmacı Yazar Ergin Doğru sözü devralarak tarihten günümüze Aleviliğin siyasetle ilişkisi, tarih içerisindeki Aleviliğin duruşu ve gelişim seyri ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

 

          Sunumların ardından Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, panelistlere sunumları için teşekkür ederek plaket takdim etti. İl Kültür Merkezindeki sunumlardan sonra Ana Fatma ziyareti ile program sona erdi.