Muharrem ayı nedeniyle,  Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Tunceli Cemevi’nde yemek ve aşure etkinliği düzenlendi.  Düzenlenen aşure programına Vali Osman Kaymak, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Tarsuslu, Vali Yardımcıları Olgun Öner ve Serdar Arslantaş, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, çok sayıda kurum amiri ile vatandaşlar katıldı.

            Aşure etkinliğinde vatandaşlara hitaben konuşan Vali Osman Kaymak, “Muharrem ayı (özellikle Onuncu günü olan Aşure) insanlık tarihi boyunca önemli bir yere sahiptir. Bu ayın onuncu günü olan Aşure Günü Hz Adem'in Havva ile buluştuğu, Nuh’un tufandan kurtulduğu, Hz. ibrahim'in Nemrud'un attığı ateşten kurtulduğu, Hz. İsmail Peygamberin kurban olmaktan kurtulduğu, Hz. Yakup'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuştuğu, Hz. Eyyüb'ün ağır dertlerinden kurtulduğu, Hz. Yunus'un balığın karnından kurtulduğu, Hz Musa'nın Firavun'un gazabından kaçarken Kızıldeniz'in yarılıp kendisine yol verdiği, Hz İsa'nın semaya çekildiği gün olarak kabul edilir.

vali_ic-020.jpg

 Muharrem ayı, aynı zamanda Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin'in ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu 73 insanın siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela'da şehit edildiği gündür. Bu sebepten dolayı da Müslümanların ortak hafızasında büyük bir acının tarihidir. Bu acı hadise özellikle milletimiz başta olmak üzere mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun, bütün Müslümanların asırlardır dinmeyen ortak acısı olmuştur. Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve yarenleri, bu hadisedeki asil duruşu ve haksızlıkla karşısındaki onurlu mücadelesiyle bütün müminlerin gönüllerinde taht kurmuş, ona ve yakınlarına bu zulmü reva görenler ise insanlığın ortak vicdanında mahkum edilmiştir.

Kerbela Olayı, dünyanın hangi bölgesinde yaşarsa yaşasın, hangi dini-kültürel alt kimliğe mensup olursa olsun, İslam toplumlarının hemen hemen hepsinde önem atfedilen bir hadisedir. Bu öneme istinaden Muharrem, Aşura ve Kerbela'nın, İslam toplumlarının dini-kültürel hayatında da bazı yansımaları olmuştur. Müslüman coğrafyasında bu ayda tutulan oruçlar, pişirilip dağıtılan aşureler ve Kerbela'da Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin ile beraber ailesi ve yanında bulunanlardan şehit olanların yad edilmesi bunların başında gelir.

Hz. Hüseyin'in şehadetine duyulan üzüntü şiirlere, mersiyelere yansımış, bu alanda pek çok eser vücuda getirilmiştir. Günümüzde bütün Müslümanlara düşen önemli görevlerden biri, bu tür müessif olaylardan ibret almak, dersler çıkarmak ve birlik ve beraberliğimizi zedeleyecek her türlü olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmaktır.

İlimiz olan Tunceli'de de bu ay bir matem ve oruç ayı olarak kabul edilir. Bu coğrafyada yaşayan insanlarımız bu ayda matem ve oruç tutmaktadırlar. Özellikle tutulan orucu oniki İmam ile özdeşleştirilerek daha çok 12 gün olarak tutarlar ve bu orucu daha çok oniki imam orucu olarak adlandırırlar. Bu süre içerisinde su içmezler, kan akıtmazlar, et yemezler. Oruçlardan sonra ise aşure pişirip dağıtırlar. Hz. Zeynel Abidin in Kerbela da sağ kurtulmasından dolayı da "Şükür Kurbanı" diye adlandırılan kurbanı keserler.

            Bu duygu ve düşüncelerle tutulan oruçlarınızı, edilen duaların kabul olması dileği ile huzurumuzun, birlikteliğimizin ve bütünlüğümüzün hep daim olması dileği ile hepinize saygılarımı sunuyor, burada olduğunuz için teşekkür ediyorum” dedi.