Ankara’dan gelen proje yürütücüleri Avukat Hasan Tatar ve Ali Ulusoy, Tunceli Bedensel Engellileri Destekleme Derneği’nde Dernek Başkanı Ali Arslan ve üyelerle toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Avukat Hasan Tatar, proje fikrinin 2016 yılında İstanbul’da düzenlenen çalıştayda ortaya çıktığını belirterek, “Bu kapsamda Türkiye’de var olan engelli örgütlenmelerinin dağınıklığını gidermek ve yeni bir formatla bütünleştirici bir çabayla bir araya getirme düşüncesi oluşmuştu. Biz bu konuda çalışma yaparken AB Delegasyonuna başvuruda bulunduk. Bu başvuruyla Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru Projesi AB Delegasyonunun desteğiyle bütünleşmiş oldu” dedi.

Türkiye’de engelli örgütlenmelerinin dağınık olduğuna vurgu yapan Tatar, “Farklı dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar var. Bu federasyonlara, konfederasyonlara bağlı olmayan yerel dernekler mevcut. Birçok engelli, engelli yakını internet üzerinden, sosyal medya üzerinden inisiyatifler oluşturmuş durumda. Farklı kurumların da engellilere yönelik çalışma ve örgütlenmeleri var. Bunları bir potada buluşturmak istedik. İstedik ki yan yana duruş olsun. Yukarıdan aşağıya, genel merkez, şube, başkan, yönetim kurulu ve üyeler yerine herkesin eşit olduğu yatay bir örgütlenme olsun” diye konuştu.

Projeyi 81 ili kapsayacak şekilde planlandıklarını ancak kaynak yetersizliği nedeniyle ilk etapta 52 ilde gerçekleştirebileceklerini söyleyen Tatar, “Bu illerin içinde Tunceli de var. 42 ay süreli bir proje. 6 ile 8 aylık bölümü geçti. Ancak engelliler meclisi sürekli bir meclise dönüşecek” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Avukat Ali Ulusoy ise, “Proje kapsamında 780 engelli örgütünün sorunları görüşülecek. “Biz de Varız” isimli kampanya düzenlenerek engelli farkındalığı yaratılacak. Şu anda 18 ilde engelli meclisleri kurulmuş durumda. Yılsonuna kadar bu sayı 32’ye ulaşmış olacak. Diğer illeri yeni yılın ilk üç ayında oluşturmuş olacağız” dedi.

Tunceli Bedensel Engellileri Destekleme Derneği Başkanı Ali Arslan da projeye ilin dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Arkadaşlarımızın bilgi ve deneyimlerinden faydalandık. Biz de ilimizde engelli meclisi temsilcisi seçeceğiz. Seçilecek arkadaşımızın bizleri en iyi şekilde temsil edeceğine olan inancım tamdır” diye konuştu.

Proje kapsamında kentteki bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle de engellilerin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

turkiye-engelliler-meclisi-(2).jpg