Milletvekili Ateş, soru önergesinin gerekçesinde konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Tunceli ili sınırları içerisinde yer alan Munzur Vadisi, Türkiye’nin ilk milli parklarındandır. 1971 yılında milli park olarak ilan edilen vadi, doğal güzellikleri ve tabiat varlıklarıyla ülkemizin önemli milli parklarından biridir. Munzur vadisi içerisinde ender rastlanır bitki ve hayvan türlerini barındırmaktadır. Koruma altında olan çengel boynuzlu ve bezuvar dağ keçisi, ur kekliği, kırmızı benekli alabalık bunlar arasında sayılabilir.

Tunceli’de ekonomik faaliyetlerin başında arıcılık ve hayvancılık gelmektedir. Zengin su kaynakları ve turizm potansiyeli dikkat çekerken, sanayi tesisleri yok denecek kadar azdır. Ticaret ve hizmet sektörü ise yeni yeni gelişmektedir. Tarım ve hayvancılık, bal üretimi ve turizm potansiyeli Munzur Vadisini hem Tunceli hem de bölge açısından önemli ve vazgeçilmez kılmaktadır.

Munzur vadisi ve çevresinde Munzur Projesi adı altında sekiz adet baraj yapımı projelendirilmiştir. Bu barajlardan Konaktepe Barajı ve Konaktepe 1 ve 2 Hidroelektrik Santrali, Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde inşa edilecektir. Bu barajların yapılması halinde Munzur vadisi bir anlamda yok olacaktır.

Mazgirt İlçesi’ndeki Uzunçayır Hidroelektrik Santralinde elektrik üretimine geçebilmek için 17 Ağustos 2009 tarihinden itibaren su tutulmaya başlanmıştır. Baraj gölünün suları Tunceli’deki yüz yıllık kavak ve çınar ağaçlarının yok olmasına yol açmıştır. 100 yıllık ağaçlar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından kesilmiş, birçok ağaç da göl suları altında kalmıştır.

Konaktepe Barajı ve HES projesinin yapılması halinde ise 4 bin 990 hektar büyüklüğünde bir baraj gölü oluşacak, milli park alanının mutlak koruma zonu olarak ayrılan kısmın bir bölümü sular altında kalacaktır. Dolayısıyla sadece ülkemizin değil dünyanın da önemli doğal ve kültürel değerleri arasında sayılan Munzur Vadisi yok edilmiş olacaktır. Ülkemizin kalkınması için elektrik enerjisi üretiminin önemi ortadır. Günümüzde alternatif enerji kaynakları giderek artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Yok, edilen doğa ve kültür mirasını ise yeniden oluşturmak mümkün değildir. Acil önlem alınmaması halinde Munzur Vadisi yanlış planlama ve yatırım politikaları nedeniyle yok olacaktır.”

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Başbakan Erdoğan’a şu soruları sordu:

-Yapılan barajların işletme ömrü ne kadardır? Toplam maliyeti nedir? İşletmede olduğu süre içerisinde sağlayabileceği enerji miktarı nedir? Binlerce yılda oluşan bir doğa ve kültür mirasının, işletme ömrü belli bir yatırım için heba edilebilir mi?

-Söz konusu barajların yapımı nedeniyle, Munzur Vadisi’nin ne kadarı sular altında kalacaktır? Baraj yapımı bu bölgedeki doğal hayatı ne yönde etkileyecektir? Hangi bitki ve hayvan türleri yok olacaktır?

-Bölge halkının tepkisine rağmen bu barajlarda ısrar edilmesinin nedeni nedir? Binlerce yıllık bir kültür yok edilmek mi istenmektedir?

-Munzur Vadisi içerisine yapılması düşünülen barajlar, ülkemizin ve dünyanın sayılı doğa, kültür, turizm alanlarından biri olan Munzur Vadisi’ni yok edecektir. Bölgenin büyüyen turizm potansiyeli ve turizm gelirlerinin sürekliliği de dikkate alındığında, turizm gelirleri nedeniyle uğrayacağımız kayıp miktarı ne olacaktır?

-Tek geçim kaynağı turizm, arıcılık ve hayvancılık olan ildeki milli parka baraj yapan başka bir gelişmiş ülke var mıdır_

-Her fırsatta referandumdan bahseden AKP iktidarı bu bölgede baraj yapımı konusunu da hak oylamasına götürecek midir?