Halkların Demokratik Kongresi tarafından düzenlenen anma nedeniyle Sanat Sokağı’nda bir araya gelen yaklaşık 400 kişi buradan meşalelerle ve 34 köylü için karanfillerle bezenen siyah bezi taşıyarak Seyit Rıza Parkı’na kadar yürüdü.

Seyit Rıza Parkı’nda HDK adına açıklama yapan Dersim Meclisi üyesi Hüseyin Tunç, Roboski’nin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen faillerin açığa çıkarılmadığını söyledi.

uludere_ic.20121228195049.jpg

Bir yıl geçmesine rağmen Meclis İnsan Hakları Uludere Alt Komisyonunda hazırlanacak olan raporun bir türlü bitmemesi ise faillerin korunduğunu gösterir niteliktedir diyen Tunç, “Roboski’de yaşananlar için ne gerekirse yapılacak diyen Başbakan, bugün kendi milletvekillerinin bile Roboski demesine tahammül edememekte ve Uludere demelerini istemektedir. Bu durum AKP iktidarının Kürt sorununda halkı beklentiye sokarak sürdürdüğü ve Kürt halkının diline bile tahammül edemediği çözümsüzlük politikalarının göstergesidir” dedi.

Tunç, olayın faillerinin tespit edilip cezalandırılması gerektiğini de söyledi.

Tunç, Kürt sorununun çözülmemesinden kaynaklı olarak son 30 yılda 60 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek, soruna demokratik ve barışçıl çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Açıklamasında ODTÜ’de meydana gelen olaylara da değinen Hüseyin Tunç, ODTÜ’lü öğrencilerle dayanışma içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından katılımcılar sessizce dağıldı.