Tunceli kent merkezinde bir araya gelen ve aralarında BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, çevreci örgütlerin temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi buradan Uzunçayır Baraj suları altında kalan ve Aleviler için kutsal sayılan Hızır Gölü (Gole Çetu)’ya kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca “Munzur Özgür Akacak, Munzur’da Baraj İstemiyoruz, Operasyonlara Son” sloganları atan kalabalık grubun yürüyüşü nedeniyle Tunceli-Elazığ ile Tunceli-Erzincan karayolu bir süreliğine trafiğe kapandı.

 

baraj_ic1.jpg

 

Hızır Gölü’nde kitleye açıklama yapan çevre hareketi temsilcileri barajları ve operasyonları protesto etti.

Bütün çevre hareketleri adına ziyarete mum bırakan Belediye Başkanı Edibe Şahin, Munzur’un Alevilik inancında önemli yeri olduğunu belirterek, barajlara karşı mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Yürüyüşe katılan vatandaşlar da barajların inançlarına ve doğaya saygısızlık olduğunu belirterek baraj projelerinin iptal edilmesini istedi.

 

baraj_ic4.jpg

 

Altun Çakar isimli vatandaş, “her şeyden önce bizim doğamızı yok ediyor. Kültürümüzü yok ediyor. Kaç tane baraj yapılacak barajlara hayır diyoruz. Dersim’in yok olmasını istemiyoruz. Baraj demek Dersim’in yok olması demek” dedi.

 

baraj_ic2.20100802114135.jpg

 

Barajlardan amacın bölgeyi insansızlaştırmak olduğunu ifade eden Munzur Yelsavar, “Baraj doğayı yok ediyor. Munzur nehri katlediliyor. Amaç burayı insansızlaştırmak, insanlar göç ettirilmek isteniyor. Baraj istemiyoruz. Munzur özgürce aksın” şeklinde konuştu.

Ersin Yeşiltaş ise; “Barajlar kültürümüzü, inancımızı ve özgürlüğümüzü alıyor. O yüzden sadece Munzur’da değil, Türkiye’de değil dünyanın hiçbir yerinde baraj istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, olaysız şekilde sona erdi.

 

baraj_ic3.jpg