Toplantıya TSO meclis üyelerinin yanı sıra Ovacık Kaymakamı İsmail Özkan, Ovacık Belediye Başkan yardımcısı Ali Rıza Çalışkan, Munzur Aş yönetim kurulu başkanı Haydar Kaya, TUSGİD Yönetim kurulu başkanı Musa Bulut, Ovacık Ulaşspor başkanı Mehmet Vedat Kekomehmetoğulları, Ovacıklı esnaflar ve halk katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz, “ Bir önceki toplantımızı Pertek’te düzenledik. Toplantılarımızı ilçelerde yapmamızın amacı halkla yerel yönetimleri bir araya getirmek ve sorunlara kalıcı çözüm önerileri bulmaya çalışmak. Faydalı olmasını umut ediyoruz. Biz 21 yıllık bir odayız. Yönetimde olduğumuz süre içinde de halkımızla bir bütün olarak sorunlarını ilgili makamlara iletmeye, elimizden geldiğince de kendimiz çözmeye çalıştık. Bildiğiniz üzere bir hizmet binası ve hizmet aracı aldık. Yakın zamanda da borçları bitecek. 12 yıl atıl durumda olan OSB’yi önceki valimiz Mustafa Taşkesen, önceki belediye başkanı Edibe Şahin ve sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’le birlikte faal hale getirdik. Ayrılan 43 parselin 32 si satıldı. Fırat kalkınma ajansından aldığımız desteklerle de eksikleri gidereceğiz. İl dışındaki hemşerilerimizin yatırım yapması için cazip hale getirdik.

Oda olarak her siyasi görüşe aynı mesafede kalarak her düşünceden üyeyi meclisimize aldık. Bizim işimiz şehre yatırım sağlamak ve bunun gerçekleşmesi için de temel zemin taşı olan barış sürecinin sürmesini sağlamak. Bunun için de gerek doğu ve güneydoğu Anadolu oda ve borsa başkanlarıyla, gerekse iktidar partisinden, ana muhalefet partisinden yetkililerle görüştük. En çok zarar gören ilin Dersim olduğunu ve barış sürecinin en çok Tunceli’ye katkı sağlayacağını söyledik. Barış süreci köye dönüşleri hızlandıracak ve ekonomiye katkı sağlayacak.

Teşvik yasasındaki aksaklıkları da sürekli dile getirdik. Urfa Diyarbakır 6. Bölge kapsamında olduğu halde daha geri ekonomik yapıya sahip olan ilimiz 5. Bölge kapsamına alındı. Aksaklıkları da Ankara da Başbakan ve bakanlık düzeyinde yaptığımız görüşmelerde sürekli dile getirdik. Değerlendirmedeki yanlışlıkların düzeltilmesiyle 6. Bölge kapsamına alınmalıyız. Eksik olan Tuik raporlarıyla ve güvenlik ve kamu harcamalarının ilimiz ekonomisine katkısı olduğu düşünülerek 5. Bölge kapsamına alındık.

Arsa tahsisini bekleyen 300 kişilik kız öğrenci yurdu projemiz mevcut. Ayrıca Sodes kapsamında hasta ve yaşlı bakım kursları ve garsonluk aşçılık kursları düzenledik. Esnafımıza büyük bir katkı sağlayacak olan askerlerin çarşıya çıkması için de defalarca görüşmeler yaptık ancak geri dönüş alamadık. Yerli üreticilerimizin desteklenmesi için birçok defa çağrı yaptık. Yerel süt ve süt ürünleri, bal vb ürünlerin desteklenmesi gerektiğini her yerde dile getirdik. Barajlar yerine alternatif yöntemler kullanılarak enerji elde edilmesi ve tabiatımızın tahrip edilmemesi gerektiğini söyledik. Yıllardır başbakanlıktan onay bekleyen ve birçok kişiye istihdam sağlayacak tatil köyü projemiz var. Yani amacımız ilimizin ekonomisini canlandırmak ve yatırım için cazip hale getirmek” dedi.

Cengiz in ardından söz alan Ovacık kaymakamı İsmail Özkan ise şunları söyledi: “Esnafın sorunlarıyla bu kadar yakından ilgilenmeniz taktir edilecek bir durum ve kalkınmak için sunulan fikirler çok güzel. Tanışmalara da vesile oldu. İki senedir buradayım barış süreci çok fayda sağladı. İnşallah devam eder. Kuruluşunu mucize olarak değerlendireceğimiz Munzur A.Ş. gibi şirketlerin çoğalması gerekiyor. Zaten mağdur durumda olan esnafımız içinde bulundukları koşullara rağmen bize çok destek oluyor. Gerek vergileri gerekse diğer borçlarını zamanında ödeyerek vatandaşlık görevlerini yerine getiriyorlar. Biz de elimizden geldiğinde esnafımıza destek olmaya çalışıyoruz. Hepinize teşekkür ederim” diye konuştu.

Munzur Su Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Kaya ise; “Gerçekleştirdiğimiz ve mucize olarak nitelendirilen şirket artık bize mutluluk veriyor. Yaklaşık 17-18 kamyonumuz ve 50’ye yakın çalışanımız var. Bundan önce Tunceli ekonomisinde esas olan il dışında yaşayan hemşerilerimizin ildeki yakınlarına gönderdikleri desteklerdi. Bu yardımlarda yine maddi olarak dışarıya gider mal olarak geri gelirdi yani katkısı yoktu.  İlk defa dışarıya mal satıyoruz gelir elde ediyoruz. Sayın başkan tatil köyü projesinde karşılaştığımız sorunları dile getirdi. İnşallah o da kısa zamanda onaylanır ve ilimiz ekonomisine katkı sağlar” şeklinde konuştu.

Ovacık Ulaşspor başkanı Mehmet Vedat Kekomehmetoğulları da kulübünün başarılarından ve niteliklerinden bahsederek yeterli desteği alamadıklarından yakındı. Dersimspor için yapılan desteklerin yüzde 10’luk kısmının ilçelerdeki spor kulüplerine verilmesi halinde gelişim içim yeterli koşullara ulaşabileceklerini söyledi.

Ovacık Belediyesi eski başkanı Mustafa Sarıgül, barış sürecinin tüm kurumlarca desteklenmesi gerektiğini belirtti. Yatırımlar için bürokratik engellerin fazlalığından yakınan Sarıgül yerel yetkilerin arttırılarak yatırımların desteklenmesi ve köye dönüşlerin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Dersim Munzur Tarım ve Mandıracılık şirketi başkanı Halit Ötün ise; Munzur A.Ş. denince akla ilk olarak iş adamlarının geldiğini ancak kendisinin gönül vererek bu işe girdiğini söyledi. Munzur suyun 297 su içinde birinci olduğunu söyledi. Kurdukları 290 ortaklı Munzur Tarım için hammadde bulamadıklarını bu yüzden üretim yapamadıklarını da sözlerine ekledi. Mahalli desteklerin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Halit Ötün ancak bu şekilde hayat bulabileceklerini söyledi. Ötün, TTSO’ya düzenledikleri toplantıdan ve çalışmalarından ötürü teşekkür etti ve başarılar diledi.